A pápával találkozott csütörtökön Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) vezetője, és arra kérte, segítsen a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadásakor elrabolt izraeli túszok kiszabadításában.

„Arra kérjük Őszentségét, vesse be tekintélyét, hogy a túszokat szabadon engedjék” – mondta Ferenc pápának Ronald Lauder a WJC közleménye szerint. „Ön az egyetlen ember, akinek erkölcsi tekintélye van ennek megtételéhez” – tette hozzá.

Ronald Lauder a Zsidó Világkongresszus vatikáni képviseleti irodájának megnyitójára utazott Rómába. Ferenc pápával tartott találkozóját még az izraeli-palesztin konfliktus újbóli fellángolása előtt tervbe vették – közölte egy másik közleményben a Vatikán.

A katolikus egyházfő vasárnap kérte a túszok elengedését, és humanitárius folyosók létrehozását sürgette, hogy segítséget tudjanak nyújtani az ostrom alatt lévő Gázai övezetben élőknek. Pietro Parolin vatikáni államtitkár a múlt héten közölte, hogy a Vatikán kész közvetíteni.

„Mindnyájunk, a pápa és az egész nemzetközi közösség aggodalmainak a középpontjában állnak. A Szentszék kész bármilyen szükséges közvetítésre, mint mindig” – jelentette ki Parolin bíboros a Vatican News hírportálnak adott interjúban.

Hétfőn a pápa szentföldi képviselője, Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi pátriárka közölte: kész felajánlani magát a Hamász által elrabolt izraeli gyermekekért cserébe.

MTI

Címlapkép: Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke / FORRÁS: MTI/MOHAI BALÁZS