Elárasztják az internetet a Fülöp-szigeteki vendégmunkások hazánkban készült videói. A felvételekről pontosan kiderül, mit dolgoznak, mennyit keresnek és mivel töltik szabadidejüket az ázsiai dolgozók. Szembetűnő egyebek között az is, hogy milyen fiatalok, és mennyire jól érzik magunkat nálunk.

Egyre több videót töltenek fel az internetre a hazánkban dolgozó Fülöp-szigeteki vendégmunkások. A népszerű közösségi oldalak közül elsősorban a TikTokon találhatóak olyan felvételek, amelyek a hétköznapi és hétvégi szabadidőtöltésüket mutatja be. Közös bennük, hogy legtöbben gyári munkások, fiatalok, 20 és 30 év közöttiek, és a felvételek tanulsága szerint remekül érzik magukat hazánkban.

Öt év gyári munkásként Fülöp-szigeteken, három év Japánban és most ismét gyári munkásként, Magyarországon

– írta ki egy szemmel láthatóan fiatal, húszas évein végén járó hölgy, aki a videói alapján előszeretettel látogatja Budapest fő nevezetességeit szabadidejében. A felvételek tanúsága szerint tavaly tavasz óta él hazánkban, családját maga után hagyva jött Magyarországra, hogy a Knorr-Bremsénél dolgozzon.

Többen azt is megosztották, hogy mennyit keresnek. Itt igen nagy szórás látható, egy munkás például azt írja, hogy a Flextronicsnál (vélhetően a zalaegerszegi gyárban) 220 ezer forint volt a havi nettó keresete (a videót még tavaly novemberben töltötte fel), egy másik munkás szerint a Samsungnál viszont ettől nagyobb, 300 és 350 ezer közötti fizetések vannak.

Többen arról posztolnak, hogy a havi fizetésük 40 ezer pezo, ami 6,29 forintos árfolyam mellett 251 ezer forintnak felel meg. 

A leosztás úgy néz ki, hogy ebből

• 60 ezret szánnak a családjukra,

• 60 ezret költenek a megélhetésre,

• az összeg másik felét, tehát mintegy 125 ezer forintot pedig félre teszik.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát szállásra, étkezésre, utazásra nem kell költeniük, miután a munkába járás költségeit is megtérítik nekik. Mindezt a felvételek is alátámasztják, amelyekben kiemelik az ingyenes wifit, a közvetítői díjat, illetve a Schengeni vízumot, ami további lehetőséget biztosít számukra.

A videókból az is kiderül, hogy többen először láthattak havat életükben.

A 100 milliós Fülöp-szigetek trópusi éghajlatú ország, ahol télen sem megy a hőmérséklet 10 fok alá.

VG

Kiemelt kép: Shutterstock