A miniszterelnök a Fidesz 30. tisztújító kongresszusán kijelentette, hogy Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll.

Orbán Viktor újraválasztott elnök beszéde elején elmondta: „a bizalom megtisztelő, most is az”.

„Megtisztelő, hogy ismét rám bíztátok a feladatot, hogy vezessem az ország, sőt, Európa legsikeresebb és legerősebb politikai közösségét: a Fideszt. Ami az odaadásomat illeti: nem fogtok csalódni”.

„Az igazat megvallva sejtettem, hogy így lesz” – jegyezte meg humorosan a miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem az alázat hiánya mondatja ezt vele, hanem a tény, hogy „menet közben nem cserélünk lovat.”

Jelentem a kongresszusnak: a kormányban és bennem is van még szufla bőven”

és ezzel a következő két és fél évet biztosan végig tudjuk csinálni” – fogalmazott a kormányfő, majd elmondta: „aztán a 2025-ös kongresszuson majd  döntünk a hogyan továbbról.” „Segítendő a potenciális aspiránsok mérlegelését” Orbán Viktor hozzátette: „előre jelzem, hogy továbbra is a legjobb korban vagyok, és úgy tervezem, hogy ’25-re is a legjobb korban, sőt, a legjobb karban is leszek.”

A miniszterelnök a 2022-es választási győzelemről szólva úgy fogalmazott:

„nem túlzás: szó szerint világra szóló győzelmet arattunk.”

A kormányfő beszéde során arra is kitért, hogy szembe kell néznünk „a meztelen igazsággal: a külföldiek kilóra akarták megvenni a leendő magyar kormányt és vele az országot. Mikroadomány a javából” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint ráadásul „az egész baloldal ráállt erre, ami nem tréfadolog.” A kormányfő rámutatott, hogy

ha sikerült volna a baloldal terve: „ma migránsok tíz-, és százezrei lennének Magyarországon, Budapest olyan állapotban lenne, mint a terrorpárti migránstüntetésektől és bandaháborúktól meggyötört nyugati nagyvárosok. Meghatározhatatlan nemű, gyermekeinkre pályázó, gender-aktivisták grasszálnának az állami iskolákban és óvodákban. A honvédség fegyverei már régen Ukrajnában lennének, kötésig állnánk egy reménytelen és beláthatatlan következményekkel járó háborúban” – részletezte a miniszterelnök.

Hozzátette: Magyarország, sőt, még az unokáink is Soros György adósrabszolgái lennének. „Valójában erre szerződtek le a baloldali pártok és vezetőik” – húzta alá Orbán Viktor. „A pénzért büntetlenül lehet árulni a hazát?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök. „Barátaim, nyilvánvaló, hogy ez nem maradhat így” – szögezte le. „Elvárjuk az országgyűlési képviselőinktől, hogy alkossák meg kell a szuverenitásvédelmi szabályait, fől, egészen az alkotmányig. Úgyhogy hajrá, Máté!” – fogalmazott Kocsis Mátéhoz szólva a kormányfő.

Voltak már nehéz kormányzati éveink – mondta Orbán Viktor. Mint kifejtette: „nehéz volt eltalicskázni a Gyurcsány-korszak utáni romhalmazt, nehezek voltak az árvizek, nehéz, nagyon nehéz volt a migrációs betörés időszaka és a Covid hónapjait sem kívánom senkinek.”

De egyik sem volt olyan nehéz, mint a legutóbbi két év. Az orosz-ukrán háború, a szankciók, az energiaválság és a vágtató infláció”

– fogalmazott.

A nehéz helyzeteken úgy lehet úrrá lenni, hogy világos célokat tűz ki az ember. „Minél nehezebb a helyzet, a célok legyenek annál világosabbak és konkrétabbak” – mutatott rá Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ennek mentén a kormány is világos célokat tűzött ki maga elé.

• A nyugati nyomás ellenére nem belekeveredni a háborúba.

• A gáz és olajszankciók ellenére biztosítani az ország energiaellátását.

• A nemzetközi energiaárak száguldása ellenére megvédeni a rezsicsökkentést, a munkahelyeket és a családtámogatást.

• Az elszabadult infláció ellenére megőrizni a nyugdíjak értékét.

• A jegybankot kisegíteni és tíz százalék alá vágni az inflációt.

• Kivédeni Brüsszel kiéheztetési kísérletét.

• És kivontatni a gazdaságot a recesszióból

– sorolta a miniszterelnök majd rámutatott:

„jelentem a kongresszusnak: a kitűzött célokat elértük.”

„A béke oldalán maradtunk, energiallátásunk biztosított, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket és a családtámogatásokat megvédtük, a háztartási energia itt a legolcsóbb Európában, a nyugdíjak értéke megőrizve, az infláció tíz százalék alatt, jövőre inkább öt, és a határon túli magyarok felé vállalt kötelezettségeink is mind teljesítve” – értékelt a miniszterelnök.

A miniszterelnök továbbá kiemelte: „Brüsszel pénzügyi, zsarolási kísérleteit zátonyra futtattuk, a gazdaság ismét nő, és még nőni is fog” – mutatott rá, hozzátéve, hogy

persze azt a pár eurót, amivel még tartoznak, azt be fogjuk hajtani, hajrá, Navra!”

– fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő elmondta: bár még hadi zaj uralja a tájat, „ismét megindultunk előre és felfelé, a gyarapodó, tervezhető, és biztató magyar élet irányába, ahogy azt minden magyar szeretné és kívánja. Minden magyar, mert velünk még azok is jól járnak, akik ellenünk szavaztak.”

Lesz új lendület, számottevő növekedés, lesz több jövedelem, ki tudjuk fizetni a 13. havi nyugdíjat, lesz CSOK Plusz, és gálánsabb lesz a babaváró hitel is – jelentette be a miniszterelnök, hozzátéve, hogy „hajrá, Misi!”

Orbán Viktor rámutatott, amit most mindenki láthat, hogy

Magyarország minden erővel megvédi magát és ellenáll.

„Ellenállunk a migránsok inváziójának, ellenállunk a gender-propagandának, ellenállunk a háborús délibáboknak, Ukrajna előkészítetlen uniós tagságának”, valamint az egyre inkább „jakobinus tüneteket mutató zöld ideológiának” – sorolta a miniszterelnök.

„Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát”

A kormányfő rámutatott: a brüsszeli Európa-modellre nemet kell mondani, mert jövőtlen, és most „Brüsszelben tönkreteszik és vesztébe vezetik Európát”. Mint fogalmazott: ha így megy tovább, akkor keresztet vethetünk az Unióra, de ezt nekünk meg kell akadályozni, mert a mi érdekünk az, hogy az unió egyben maradjon – tette hozzá a miniszterelnök.

Az Uniót nem elhagyni kell, hanem megváltoztatni kell”

– húzta alá Orbán Viktor.

Mert, ha így megy tovább, az Unió egyszerűen szétcsúszik – ismertette a miniszterelnök. Mint rámutatott: ma se az Unió, se a tagállamok nem hajtják végre a saját döntéseiket, és átlépnek saját szabályaikon, és ami aggasztó, ehhez a helyzethez már mindenki alkalmazkodott. „A brüsszeli Európa-modell elöregedett, miközben a világ megújult, felfrissült és lendületet vett. Ha az új szeleket nem fogjuk be a vitorlánkba, az európai hajónk menthetetlenül lelassul” – tette hozzá.

Ráadásul a brüsszeli Európa-modell káoszhoz vezet, mert egyre többen akarnak munka nélkül megélni. A közrend eltűnőben van, a migráció következményei arra már kezelhetetlenek míg az adóssághegy egyre csak nő – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a befektetők Ázsiába és Amerikába viszik a pénzeiket. Mint rámutatott:

a világ összgazdasági teljesítményéhez Európa 1990-ben még 23 százalékkal járult, ma pedig 15 százalékkal járul. 2030-ra a világ 10 legnagyobb gazdasága között nem lesz ott Anglia, és nem lesz ott Franciaország. Németország is épp, hogy befér tizedikként.”

Erre csak nemet mondhatunk – tette hozzá a miniszterelnök. Nem akarunk migránsgettó, rezervátum vagy Soros adósrabszolgája lenni – húzta alá Orbán Viktor.

A kormányfő arra is kitért: nem akarunk a folyamatosan ellenálló szerepbe sodródni. Nekünk van egy ellenjavaslatunk, amit kipróbáltunk. És a magyar modell egyre ismertebb, láthatóbb és egyre többen irigylik.

A franciák, a németek, az olaszok és az osztrákok a fél életüket is odaadnák, ha újra migrásnmentes hazájuk lehetne”

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy „nálunk közben zéró migráció, ide csak az jöhet be, akit mi beengedünk.”

„Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa”

„Magyarország ma Európa legbiztonságosabb országa” – ismertette a kormányfő. Mint fogalmazott: „a jólét errefelé olyasmi, aminek előfeltétele a munka. Fordítva nem megy.”

Ezeket a meséket nem vették be a magyarok

Orbán Viktor kifejtette, hogy míg Európában a zöld pártok a zöld energia legfőbb pártolói, míg nálunk a zöld pártok pont ezeknek az ellenzői. A mi zöldpolitikánk nem ideológiai, és nem pártalapon áll.Sem a színes, sem a vörös, sem a barna, sem a sötétzöld meséket nem vette be a magyarok gyomra – tette hozzá.

Az új világgazdasági rend óriási versenyben születik, Magyarország benevezett ebbe a versenybe

Ha zöld világot akarunk, akkor a hagyományos ipari gazdaságunkat természetbarát gazdasággá kell alakítanunk. A zöldenergiát azonban el kell tárolni – mutatott rá a kormányfő.Az új világgazdasági rend óriási versenyben születik, Magyarország benevezett ebbe a versenybe.

A kormányfő rámutatott arra, hogy 10 év múlva Pas2-t befejezve gazdaságunk 52 százalék nukleáris és 39 százalékban megújuló energiát állít elő.Ezzel nem nyertük meg a versenyt, mert zöldenergiát termelni már sokan tudnak, de a tárolás tekintetében még nincs áttörés.

Az lesz a nyertes, aki képes lesz minél több energiát tárolni – mondta a kormányfő.

Ez a kulcsa a sikernek

Óriási versenyfutásban vagyunk a németekkel, franciákkal és a spanyolokkal, és ebben a ligában nyerésre is állunk – mondta a kormányfő.Most dől el, hol alakulnak ki Európa zöldtechnológiai központjai, és most 150 éve nem látott lehetőségek előtt állunk – tette hozzá. Minden feltétel adott a sikerhez – mondta Orbán Viktor. Van egy komoly bökkenő, és ezek nem a környezetvédelmi akadályok, hanem hogy Magyarország csak egy 10 milliós piac. Ez nem elegendő egy gazdasági áttöréshez. Megfelelő méret és bázis nélkül nem lehet feljutni a dobogóra – mondta Orbán Viktor.Olyasmit kell nyújtania Magyarországnak, amit más nem tesz, így a legmodernebb nyugati és keleti technológia találkozási pontján kell lennünk.

Orbán Viktor: A mi kormányunk nindzsakormány, és nem kamikaze

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a következő hónapokban súlyos politikai küzdelmek lesznek. Meg kell akadályozni, hogy migránsokat telepítsenek Magyarországra, és Ukrajna uniós csatlakozási kérdését is helyre kell tenni. A mi kormányunk nindzsakormány, és nem kamikaze – tette hozzá.

Az EP- és az önkormányzati választást is meg kell nyernünk

Orbán Viktor elmondta, hogy a nemzeti konzultáció kulcskérdés, mert onnan jön az erő.A második akció az európai parlamenti választás lesz, mert a gyurcsányistákat vissza kell verni. A harmadik akció az önkormányzati választás, ahol a választókerületi elnökök vannak középponti szerepben.Szükség lesz minden tag és aktivista segítségére, mert az EP- és az önkormányzati választást is meg kell nyernünk – fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszéde véget ért. Köszönjük, hogy velünk tartottak!

Orbán Viktor miniszterelnök beszéde itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd