No igen. Ilyen az, amikor egy önmagát zöldnek nevező párt zöldségeket beszél. De mi mást tehetne, ha egyszer zöld? Ifj. Tóth György írása.

Alig fejeződött be a Fidesz kongresszusa, a támogatottságánál csak szakértelmében szerényebb LMP közleményben ugrott neki Orbán Viktornak. Mint azt vélhetőleg sokan hallották,

a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy a kormány igent mond a zöld energiára, de nemet a zöld ideológiára.

Nosza, zöldék rögvest nekiveselkedtek szokásos zokogásuknak. Kinyilatkoztatták, hogy azokon a településeken, ahol akkumulátorgyárak létesülnek, idézem, „óriásiak a lakossági tiltakozások”. Ilyen elemi erejű ellenkezésről ugyan nem hallani, de ők ezt Budapestről akarják érzékelni. Azt már nem teszik hozzá, hogy ezeket a tiltakozásokat az általuk végzett hergelő munka eredményeképpen észlelni, aminek beszédes példáját már az év elején, Debrecenben megtapasztalhattuk.

Aktivistáik nem engedték, hogy a szakemberek megfelelően tájékoztassák a megjelenteket, ugatókórusuk megakadályozott mindenféle normális párbeszédet. Igazi demokraták, nemde?

Egyetlen másodpercig sem érdekli zöldségeinket a valóság, az ellenben igen, hogy elmélyítsék a tudatlanságra alapozott rettegést mindenkiben, aki csak vevő erre. Nem érdekli őket, hogy az új gyárak működését szigorú szabályok kísérik, sem az – hiszen zöldek és nem foglalkoztatáspolitikusok –, hogy az új beruházások munkahelyeket teremtenek, ráadásul a biztosan megszűnő autóipari területek alkalmazottainak is jövőt teremtenek.

Csak azt üvöltik, hogy Pfuj, akkugyárak! Pláne abcúg, ha azok kínaiak.

Igaz, ugyanők átkozták ki (és szorgalmazták Brüsszelben) a benzin- és dízelüzemű autókat, követelték gyártásuk betiltását, követelték az elektromobilitásra való átállást, de kicsire nem adunk. Legyenek villanyautók, viszont arra nagyon vigyáznának, hogy ebből Magyarországnak csak kára származzon. Mert akkor megbukna az Orbán-kormány, ami számukra a hetedik mennyországot jelentené.

Mit is irkáltak még? Hogy a kormány rendre nemet mond a megújuló energiákra.

Ez persze ismét jókora hazugság, de ez sem idegesíti őket. Számukra – a közleményből kiindulva – csak a szélturbinák adhatnak ilyet, amit a kormány nem támogat. Jelzem, én sem támogatnám, tekintettel arra, hogy ezek a szélmalmok (vagy mik) elcsúfítják a környezetet, otrombák, előállításuk – és majdani, nem is hosszú idő után szükséges – lebontásuk szintén, ahhoz pedig, hogy rentábilisak legyenek, szél is kell, amiből (hála a Teremtőnek) eléggé cudarul állunk.

Persze ugyanez igaz a napelemekre nézvést is, de azok legalább az egyszerű polgárok számára is közvetlen hasznot hozhatnak. Nem mellékesen Fekete-Győr óta tudjuk, hogy ezek kis atomerőművek.

Apropó atomerőművek. A zöldeknek azok sem zöldek, mert ugye veszélyesek. Volt ez a Fukusima-dolog, meg előtte Csernobil, kell az nekünk? Persze nálunk olyan ritka a cunami, mint a fehér holló, Paks II. pedig nem a csernobili rendszert mintázza. Igaz az is, hogy Paks I. már több, mint 40 éve komolyabb gond nélkül működik, de akkor is! Igaz, Franciaországban 14 ilyen működik és épül egy újabb is, de az az ő bajuk. Nekünk csak zöld energia kell!

Igaz is, az Európai Unió máskor tökéletes vezetői és parlamentje elkövette azt a hibát, hogy a zöld energia listájára engedte begyömöszölni az atomerőműveket is, de mindenki tévedhet. Csak az LMP nem.

Az a szerencse, hogy töretlen lendülettel zöldködnek a magyar Zöldek, hová is lenne a világ, ha ők nem lennének?

Megállna az élet, megfordulnának a folyók, vulkánok pusztítanák el az országot és befagynának a Pokol kapui. Így azonban ott a Nemzet Lelkiismerete Párt (leánykori nevén LMP), és jól beolvas a gonosz kormánynak. Mert ők nagy szakértők, társelnökeik  közül az egyik közgazdász, a másik geográfus, elnökségüket is egy közgazdász, egy pénzügyes menedzser, és persze egy jogász-közgazdász alkotja, ők mind nagyon értenek a témához.

Hajrá hát, lányok és fiúk! Ne zavarjon benneteket, hogy nem nagyon értetek a környezetvédelemhez, a politikában számotokra vélhetőleg nem tényező a szakértelem. Csak a hőzöngés, az is csak a lehető leghangosabban. Mert aki leordítja a másikat, annak biztosan igaza van, nemde?

Vagy mégsem? Vajon mekkora az LMP támogatottsága? Barátaim, adjatok egy nagyítót, mert szabad szemmel nem látom. Úgyhogy biztosan nagy.

Vagy mégsem?

Kiemelt kép: LMP – Magyarország Zöld Pártja