Egy osztrák óvodába már el sem látogathat Szent Miklós mai megtestesítője a „sokszínűség és a kulturális különbségek” miatt.

Jean Spinette, a belgiumi Saint-Gilles polgármestere kijelentette, hogy nyitott lenne arra, hogy Szent Miklós a marokkói kultúrát is magáévá tegye a december 6-i éves rendezvényen, amelynek keretében egy szentnek öltözött férfi meglátogatja a környékbeli iskolákat – számolt be a V4NA hírügynökség.

Spinette kijelentette, hogy önkormányzata kapcsolatban áll a marokkói Berkane városával, és hogy a körzetének lakói közül sokan a régióból származnak.

Ez egy módja annak, hogy kapcsolatot találjunk a város muszlim közösségével – mutatott rá.

Mint mondta, jópofának tartaná, ha lenne egy Sidi Nicolas, aki klementint, egy mandarinfélét ajándékoz a gyerekeknek. A marokkói Berkane városa a klementintermesztésről ismert, a Sidi szó pedig arabul azt jelenti, hogy uram. Spinette azt is hozzátette, hogy számukra Szent Miklósnak környezetbarátnak, a vallásokat tiszteletben tartónak és interszekcionálisnak kell lennie.

Miközben a belga polgármester megpróbálja Szent Miklóst muzulmánabbá és észak-afrikaibbá tenni – noha Szent Miklós keresztény és görög volt –, egy osztrák oktatási intézmény idén teljesen megtiltotta a Mikulás látogatását a sokszínűség és a kulturális különbségek tiszteletben tartásának jegyében.

A salzburgi Plainfeld település egyik óvodájának illetékesei idén úgy döntöttek, hogy távol tartják őt a gyerekektől, a Mikulás ugyanis hagyományosan olyan fejfedőt visel, amelyen jól látható keresztény jelkép található.

Magyar Nemzet

Borítókép:Pixabay