A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a Orbán–Michel-találkozó kapcsán beszélt.

Budapesten kétoldalú egyeztetést folytatott Charles Michel az Európai Tanács elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak válaszolva beszélt a fontos találkozóról.

„Nem változott a kormány álláspontja, az amit miniszterelnök úr korábban is elmondott, Ukrajna fényévekre van attól, hogy az európai uniós tárgyalásokat megkezdhessük”

– nyilatkozta Gulyás Gergely a mai éves miniszteri bizottsági meghallgatása után arra a kérdésre reagálva, hogy támogatni tudja-e a magyar kormány Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, miután Kijev hirtelen módosítja a nyelvtörvényt.

Ukrajna és az EU-s csatlakozás

„Az EU-ban tagjelöltként is azt hallgattuk, – de amikor az Észak-balkáni országok csatlakozni vágyó országokat támogattuk – hogy objektív kritériumoknak kell megfelelni. Ma az Európai Bizottság által előterjesztett anyag sem vitatja, hogy Ukrajna ezeknek az objektív kritériumoknak, amelyek a tárgyalások megkezdéséhez szükségesek, nem felel meg” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

ebből csak egyféle döntés következhet”.

Ursula von der Leyen 

A Süddeutsche Zeitung elemzésében azt írta: az Ukrajnának nyújtott támogatások folytatására adott igenjének további feltételeként Orbán Viktor állítólag azt is kikötné, hogy az általa nem kedvelt jelenlegi uniós bizottsági elnököt, Ursula von der Leyent a 2024 nyarán esedékes európai parlamenti választások után az Európai Tanács ne jelölje újra erre a tisztségre.

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy Orbán Viktor ilyen feltételt szabott az Európai Tanács elnökének a Karmelitában, Gulyás Gergely így válaszolt:

Nem voltam jelen, de szinte kizártnak tartom, hogy ez elhangzott volna”.

Azt is megjegyezte, hogy

„általánosságban elmondható, hogy a német sajtót és az ott megjelenteket nem szabad úgy kezelni, mint egy szabad ország szabad sajtóját”.

Kiemelt kép: Mandiner / Földházi Árpád