Az MTA nem támogatja a kezdeményezést, noha több mint ezren éppen szkítának vallják magukat.

Pócs Alfréd László kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a szkítákat is Magyarországon honos népcsoporttá, 1371 magyar állampolgár támogatta. Erről az érvényes aláírások ellenőrzése után tájékoztatta Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke (NVB) Kövér Lászlót, a végső szót ugyanis az Országgyűlés mondja ki.

A törvény szerint ehhez ezer magyar állampolgárnak kellett aláírásával igazolnia, hogy a magyarországi szkíta kisebbséghez tartozik, a kisebbségi törvényben foglalt feltételeknek megfelel.

Azt kérték, hogy az Országgyűlés a nemzetiségi törvény alapján a szkíta népcsoportot ismerje el nemzetiségként, a Magyarországon elismert 13 honos nemzetiség mellé vegye fel a szkítát is.

A Nemzeti Választási Bizottságnak ilyen ügyekben kötelező kikérnie a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökének állásfoglalását is, amit Sasvári Róbert szintén mellékelt a fideszes házelnöknek.

Freund Tamás jelezte, hogy a magyarországi, magukat szkítákként azonosító közösség honos népcsoporttá nyilvánítását a tudós testület nem támogatta.

Az MTA szerint nem állnak fenn sem a fizikai, sem pedig a törvényes feltételei annak, hogy több mint két évezrede a történelem színpadáról eltűnt szkítákat (mely megnevezés gyűjtőfogalomként több egykori népcsoport etnikumát, nyelvét és kultúráját öleli fel) ma is élő, saját hagyományait és nyelvét őrző honos nemzetiségként lehessen elismerni Magyarországon.

24.hu

Borítókép: A honfoglaló magyar vezérek a Vereckei-hágónál (részlet a Feszty-körképből)
Forrás: Wikimedia.com