A jószomszédi viszonyok ápolásának nem ez a leghatékonyabb módja.

Novák Katalin az európai jobboldali populizmus új hullámának képviselője. Ő is Orbán Viktor független intézmények munkáját és a jogállamiságot aláásó politikáját képviseli, amellyel ma már szinte egész Nyugat-Európa szembeszáll – áll a Vecer oldalán megjelent véleménycikkben.

Timotej Milanov szerint dicséretes, ha az államfők példamutató kapcsolatokra törekednek, Pirc Musar szlovén államfő pedig többször is elismerően beszélt a magyar köztársasági elnökről.

Ám azt javasolja, Musar ne legyen naiv, és tartsa magát távol az olyan ügyektől, amelyek nem felelnek meg az őt megválasztó közösség nagy részének.

A szerző úgy véli, Szlovénia és Magyarország politikai vezetése ma nem is különbözhetnének egymástól ennél is jobban. Megjegyzi, Orbán Viktor több mint egy évtizede folytatja a határon belüli és túli magyarság összekapcsolásának politikáját, ez pedig messze túlmutat a hagyományos kisebbséggondozáson.

Milanov szerint egy hatalmas befektetésről van szó egy másik ország területén, és ahol pénz van, ott befolyás is, ezért a szlovén kormánynak nagyon óvatosnak kell lennie a magyar lépésekkel.

Az újságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy a két ország között virágzik a gazdasági együttműködés, a magyar cégek fontos szerepet játszanak a szlovén bankszektorban és a kőolajtermékek piacán.

Novák Katalin egyébként éppen a napokban tett látogatást Szlovéniában, ahol muravidéki látogatása végén a szlovén elnökkel – többek között a kisebbségek helyzetéről – beszélgetett, a magyar közösség tagjainak részvételével.

Jó volt ma megtapasztalni a Muravidéken, hogy egy nemzeti kisebbség békében, egymást támogatva együtt tud élni a többségi nemzettel – írta a Novák Katalin Facebook-bejegyzésében.

Mandiner.hu
Facebook

Borítókép: Novák Katalin a szlovén államfővel a szlovéniai Muravidéken
Forrás: Facebook/Novák Katalin