A Geri-karókról most az derült ki, amire minden épeszű ember számíthatott volna: akadályozzák a hókotrók munkáját.

Kőrösi Koppány, fejlesztéspolitikai szakértő megosztott egy felvételt közösségi oldalán, amelyen jól látszik, hogy szinte lehetetlen ebben a havazásban két keréken nekivágni az utazásnak.

Ennek az az oka, hogy a karókkal leválasztott biciklisávot a hókotrók nem tudják letakarítani – sőt, egyenesen ide tolják a havat.

Ez megint valami olyan, mint a Blaha Lujza téri WC. Nagy büszkeség volt átadni, de a fenntartása nem megy – írja Kőrösi Koppány, fejlesztéspolitikai szakértő Facebook-oldalán.

A téli időszakban a havat a kotrógép a karókkal elválasztott biciklisávra tolja – mert úgy van megszerkesztve, az a kotrólapát logikája, hogy az út széle felé tolja le az úttestről. Ezt a karózást alkalmazzák a mintaként vett nyugati nagyvárosokban is. Erről tett fel videót Karácsony Gergely is. De ott egyrészt célgépekkel – kisméretű járdatisztítókkal – megoldják a kerékpársáv tisztítását, másrészt csak a lámpáknál, kereszteződéseknél használják ezeket a karókat, és csak nagyon kivételesen.

Ott, ahol nem tudnak különálló biciklisávot építeni.

Ezen a felvételen is látható, hogy az átabotában „megtervezett”, és silány minőségben kivitelezett biciklisávok csak arra jók, hogy a dugókat növelhessék, és a főpolgármester elmondhassa, hogy csinál valamit. Balesetveszélyes helyzetet – hangsúlyozza Kőrösi.

HírTV

Borítókép: Munkában a hókotró – amely nem fér hozzá a biciklisávhoz…
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely