Minden csak perspektíva kérdése: ami innen nézve hazaárulás, egy jó Wall Street-i karosszékből nézve lehet mondjuk bizsergető partizánakció.

Kétmilliárd forint: ennyi pénzt szórhatott el Karácsony Gergely az elmúlt években a negyven főt is meghaladó „tanácsadói” gárdájára. Végül is ez csak kétszer akkora összeg, mint amit a főpolgármester „közösségi költségvetés” címen (állítólag) a budapesti lakosok ötleteinek megvalósítására költ évente.

Emellett ez a pénzmennyiség majdnem a felét teszi ki annak az 5,6 milliárdnak, amit a Magyar Államkincstár inkasszózott a főváros számlájáról a szolidaritási adó befizetésének megtagadása miatt.

De biztos megérte inkább jó sok tanácsot kérni a válogatott társaságtól, amelynek egyik tagja Tordai Csaba jogi főtanácsadó.

Aki egyébként a kulcsfigurája lehet Karácsony mozgalma félmilliárdos „mikroadomány” bűnügyének.

Ha egyébként Tordai esetleg arról adott jogi főtanácsot, hogy miként trükközzenek a gyűjtéssel, akkor egy tockos legalább kijárna neki Karácsonytól, mert a „mikroadományozók” arra sem vették a fáradságot, hogy ne vadonatúj, sorszámozott és összetapadt eurókötegeket tegyenek a gyűjtőládikákba. Vagy hogy legalább egyetlen nyomorult ládát kitegyenek valahova.

De ez legyen Kari Geriék baja.

Egy másik tanácsadó díszpinty pedig Kálmán volt. Vagyis az Olga. Mindegy is, hiszen miután tavaly beült a parlamentbe, tiszteletre méltó honanyaként már nem osztogathat önkormányzati tanácsokat havi egy milláért.

Kérdés, hogy kulturális főtanácsadóként végzett-e gyümölcsözőbb munkát (vö.: a fővárosi kulturális élet állapota és a Katona József Színház DK-s pártszínházzá silányítása) vagy a Tisztelt Házban, ahol egy szavannára vetődött lamantin könnyedségével tart szónoklatokat például arról, hogy manapság már nem lehet grillezni.

És akkor Korányi Dávidról, az egykori városdiplomáciai tanácsadóról még nem is beszéltünk, akinek gyakorlatilag az volt a feladata, hogy csúcsra járassa az amerikai befolyásgyakorlást a 2022-es választáson.

Minden csak perspektíva kérdése: ami innen nézve hazaárulás, egy jó Wall Street-i karosszékből nézve lehet mondjuk bizsergető partizánakció. Alex Soros minden bizonnyal boldog lenne, ha Karácsony újrázna jövőre.

Magyar Nemzet

Borítókép: Az önpromózás helyett a tanácsadóival is foglalkozhatna Karácsony Gergely
Forrás: Facebook/Karácsony Gergely