A Vatikán már nyolcadszor jelzi a németeknek, hogy nem oké, amit csinálnak.

Kiközösítéssel fenyegette meg Ferenc pápa első embere a német püspöki kart – szóltak nemrégiben a hírek. Pietro Parolin államtitkár olyan levelet küldött ugyanis a német püspöki karnak, amelyben jelezte, hogy

ha a német részegyház el akarja fogadni a homoszexuális kapcsolatokat, illetve megpróbál nőket pappá szentelni, akkor a kiközösítést kockáztatják.

Mindez a német részegyház több éves „szinódusi útjának” eredménye. Miközben Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban októberben megrendezték a szinodalitásról szóló püspöki szinódust, a német egyház a világi Német Katolikusok Központi Bizottsága (ZdK) vezetésével 2019 óta egy egészen másik reformutat járt be. Ez oda vezetett, hogy alapvető doktrinális változásokat kezdeményeztek az egyházban, és a szakadás közelébe kerültek.

Ferenc pápa már 2019-ben levelet küldött a német püspököknek,

melyben jelezte, hogy nincs szükség még egy lutheránus egyházra, és a szkizma (elszakadás) veszélyére figyelmeztetett, az egység értékét állítva előtérbe. Ha jól számoljuk, 2019 óta nyolcszor jelezte a Vatikán a németeknek, hogy nem oké, amit csinálnak.

A dolog azért furcsa, mert egyébként eddig úgy tűnt, hogy Ferenc pápa a német vonalat követi. A belső hírek szerint

a németek által dominált észak-európai reformer szárny választotta pápává, az argentin egyházat a német egyház pénzeli, szóval a németek eléggé úgy gondolták, hogy most ők diktálnak a Vatikánban.

Emellett őszintén szólva Ferenc pápa vargabetűi időnként követhetetlenek, és nem teljesen világos, hogy akkor most ő személyesen kiadta-e a liberalizálási engedélyt LMBTQ-ügyben vagy sem (többek között), mert hol így nyilatkozik, hol úgy – és bár az egyházi hagyomány – amelyen belül értelmezni kellene a pápa szavait – egyértelmű, azért a hétköznapi hívő könnyen összezavarodhat az időnkénti ferenci maszatolásokkal szemközt.

Ugyanez igaz az oly sokszor emlegetett decentralizációra: időnként olyan jelzések érkeztek Ferenc pápa részéről, mintha a hanyatló anglikán egyházat tartaná a mintának (ami amúgy nem jó ötlet), és nagyobb szabadságot szeretne adni a nemzeti püspöki karoknak, magára is jó ideig Róma püspökeként hivatkozott –

emellett viszont a háttérben szorosan fogja a gyeplőt, és olykor ellentmondást nem tűrő hangon jelenti ki, például elődjére, XVI. Benedekre hivatkozva, hogy ő a pápa, az van, amit mond, punktum.

Legutóbb a Hittani Kongregáció élére kinevezett Víctor Manuel Fernández bíboros jelezte, hogy szerinte mindenki köteles a pápát követni mindenkor, mindenben – ami azért nem teljesen konzisztens a hagyománnyal.

Szóval a szavakban decentralizáló pápa valójában centralizál.

A teljes cikk itt olvasható: Mandiner

Címlapfotó: MTI/Kovács Tamás