Hosszú előkészítés után létrejött egy online felület, amely biztos információkat tartalmaz a termékenység kérdésével foglalkozó embereknek. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: fontos, hogy szabadon lehessen beszélni a termékenységgel kapcsolatos nehézségekről.

A magyar kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen – hangsúlyozta Rétvári Bence. A politikus közölte: a családok és a gyermekre váró párok segítése érdekében szeretnék felhívni a figyelmet a Vagyottgyermekekért.hu weboldalra, ami a gyermekvállalás és a meddőség kérdéseivel foglalkozik.

Közismert tény, hogy minden hetedik gyermekre váró pár meddőségi problémával küzd. Ez egy óriási szám

− mondta az államtitkár, hozzátéve: az interneten nagyon sok információ lelhető fel a témában, ám azok egy része nem tényeken, orvosi bizonyítékokon alapul, esetenként marketingcélokat szolgál. Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatósága által létrehozott honlap küldetése, hogy hiteles, ellenőrzött, tudományosan alátámasztott információkat közérthetően tartalmazzon a meddőség, a gyermekvállalás témájával kapcsolatban.

A tabuk ellen

Tájékoztatása szerint a hosszú előkészítés után létrejött felület biztos információkat tartalmaz a termékenység kérdésével foglalkozó embereknek, könnyen áttekinthető és minden szempontból megfelel a kor követelményeinek.

Az oldalon található egy térképes meddőségicentrum-kereső azoknak, akiknek orvosi segítségre van szükségük.

A letölthető írásos tájékoztató anyagok mellett egy videós ismeretterjesztő sorozat is fellelhető az oldalon, ami a meddőségi kezelés előtti és alatti időszakot mutatja be. Rétvári Bence kiemelte: szeretnék a téma tabujellegét megszüntetni, mert nagyon fontos, hogy szabadon lehessen beszélni a termékenységgel kapcsolatos nehézségekről. Felidézte: az elmúlt években a kormány számos intézkedéssel hozzájárult ahhoz, hogy megszülethessenek a vágyott gyermekek.

Míg korábban egy pár összesen öt ciklust vehetett igénybe közfinanszírozottan a mesterséges megtermékenyítésből, most az első gyermeknél öt, a további gyermekeknél pedig négy-négy ciklust finanszíroz az állam.

A gyógyszerek korábbi ötvenszázalékos támogatását százszázalékosra emelték, megszüntették a teljesítmény- és volumenkorlátot, ingyenessé tették a kezeléseket. A családbarát szülészet programban tízmilliárd forintot fordítottak a szülészetek átalakítására, az orvosok, ápolók továbbképzésére – sorolta a kormányzati lépéseket az államtitkár, hozzátéve: 2020-ban ingyenessé vált a teljes körű meddőségi kivizsgálás. A vizsgálatokra évente 4,4 milliárd forintot, a gyógyszerekre 1,6 milliárd forintot fordít a kormány – jegyezte meg. Rétvári Bence hangsúlyozta: a családbarát lépéseknek köszönhetően

a termékenységi arányszám nőtt, az elmúlt 13 évben 160 ezerrel több baba született meg, mintha a 2010 előtti demográfiai tendencia folytatódott volna.

Szöllősi Katalin, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának osztályvezetője elmondta: azért hozták létre az edukációs honlapot, mert az online térben fellelhető téves, szakmai kontrollt nélkülöző információdömping nagyon megnehezíti a hiteles információk kiszűrését. Szavai szerint a weboldal nemcsak azoknak a pároknak szól, amelyek termékenységi problémákkal küzdenek, hanem azoknak is, amelyek még csak készülnek a későbbi gyermekvállalásra. Elmondta, a honlapon egyebek mellett arról lehet olvasni, hogyan lehet a termékenységet megőrizni, mi az ideális gyermekvállalási életkor, hogyan lehet elérni az ideális egészségi állapotot. Emellett a kivizsgálásokról, a kezelési módszerek részleteiről, a témában szervezett szakmai eseményekről, friss tanulmányokról, illetve az ellátórendszert érintő aktuális változásokról is tájékozódhat a lakosság.

Forrás: MTI / Magyar Nemzet

Fotó: Pixabay