A Buenos Airesben élő Bíró Mariann az argentin-magyar közösségben az egyik legbefolyásosabb személy, így a híres édesapa mellett ez is oka volt annak, hogy a miniszterelnök felkereste.

Az Argentínában tartózkodó Orbán Viktor – a miniszterelnök azért utazott Buenos Airesbe, mert vasárnap, december 10-én részt vesz az ország új elnöke, Javier Milei beiktatásán – találkozott Bíró Mariann-nal, aki Bíró Lászlónak, a golyóstoll feltalálójának lánya.

A golyóstoll nagyon egyszerű szerkezetnek tűnik, mégis nagyon sok embernek nem sikerült ezt megalkotni, pedig már Galileo Galilei is próbálkozott vele. Bíró László elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy olyan eszközt sikerült megalkotni, amelynek segítségével

folyamatosan, szépen lehet írni, s nem mellesleg túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész világ használja.

A Wikipédia szerint Bíró a magyarországi zsidótörvények miatt 1938 végén Párizsba menekült, majd testvérével és egy barátjukkal, Meyne János Györggyel Argentínába emigrált, ahol a tintával végzett további kísérletek után 1943. június 10-én megkapta a tollára a szabadalmat, megalakította a Bíró Pens of Argentina céget, és megkezdte a sorozatgyártását 1942-től Eterpen, 1943-tól Stratopen majd később, 1944-től Birome (Bíró és Meyne) néven.

A golyóstoll számos országban ma is az ő nevét viseli: spanyolul birome, franciául biron, angolul néha biro-pennek hívják.

A Buenos Airesben élő Bíró Mariann az argentin-magyar közösségben az egyik legbefolyásosabb személy,

így a híres édesapa mellett ez is oka volt annak, hogy Orbán Viktor felkereste. Mind a miniszterelnök, mind az idős asszony nagyon megörültek egymásnak és kellemes hangulatban hosszasan elbeszélgettek.

Forrás és kiemelt kép: Mandiner