A lengyelekhez és a szlovákokhoz hasonlóan december 11-től a magyar fuvarozók is demonstrációra készülnek a záhonyi határátkelőhelynél. A blokád akár év végéig is eltarthat.

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a „tönk szélére”

– mondta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára.

Árvay Tivadar elmondta: az Európai Unió a háborús helyzetre való tekintettel engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy – alapvetően humanitárius szállítások miatt – megjelenjenek a közös piacon.

Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent – adta hírül az MTI.

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Jelentős árelőnnyel dolgoznak, és tönkreteszik a tagállamok logisztikai ágazatának fuvarozókat érintő részét

– hangsúlyozta a főtitkár.

Hétfőtől indulhat a magyar demonstráció

Erről szólnak a lengyel és a szlovák hírek, de ugyanez áll a hétfőn induló magyar tiltakozások hátterében is – mondta a főtitkár, hozzátéve, hogy a záhonyi határátkelőhelynél demonstrálnak majd a fuvarozók.

A magyar kamionosok a 4-es főúton a Záhony–Csop határátkelő irányába és irányából lassítanák a teherforgalmat.

A demonstráció hétfőn 10 órától december 31. éjfélig tartana

– írja a Hungarokamion.

A lap korábbi cikke szerint a demonstrációt bejelentették, így az elbírálás még folyamatban van a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányságon.

„Mi azt kértük az Európai Uniótól – múlt héten volt a közlekedési bizottság ülése –, hogy (…) vizsgálja felül az Ukrajnával kötött megállapodását, és vegye figyelembe az Európai Unió tagországainak, köztük Magyarország fuvarozó vállalkozásainak az érdekeit, és ne hagyja, hogy az ukrán fuvarozók, már rég túllépve a kezdeti szándékokon, alapvetően üzleti céllal jelenjenek meg az Európai Unióban”

– fogalmazott Árvay Tivadar.

Kiemelt kép: AFP/Anadolu/Robert Nemeti