Nem tetszik a Politicónak, hogy „a diplomatáknak nem sikerült kimozdítaniuk a Magyarország által kialakított patthelyzetet”.

A Politico a reggeli brüsszeli hírlevelében az unióra nézve kínos felmérési eredmények mellett(miszerint egyre több uniós állampolgár érzi úgy, hogy nincs ráhatása az EU-ra) egy másik lényeges dologról is beszámolt. Mégpedig arról, hogy „a diplomatáknak nem sikerült kimozdítaniuk a Magyarország által kialakított patthelyzetet az Ukrajna finanszírozásával és a csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban az uniós vezetők e hét végi találkozója előtt”.

„Aki abban reménykedett, hogy a Magyarország és az EU többi része között Ukrajnával kapcsolatban kialakult patthelyzet a nagykövetek vasárnapi találkozóján megoldódik, annak csalódnia kellett” – fejtegették.

„Két uniós diplomata szerint az egész napos megbeszélések után nem történt előrelépés a kulcsfontosságú kérdésekben, vagyis abban, hogy az EU képes lesz-e új pénzeszközöket folyósítani a háború sújtotta Ukrajnának, vagy a vezetők hét végi találkozóján megkezdhetik-e a csatlakozási tárgyalásokat”.

„Orbán szezonja” – tették hozzá, ugyanis az ő megfogalmazásuk szerint „az egész kontinens Ukrajna-politikáját blokkoló ember a legjobb napjait éli.

A lap arról is beszámol, hogy a múlt heti, Emmanuel Macronnal és Pedro Sánchezzel folytatott megbeszélések után „Orbán Viktor magyar miniszterelnök Argentínába repült, hogy megöleljen egy másik lázadó politikust, az újonnan megválasztott Javier Milei elnököt”.

Mandiner.hu

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán