Csaknem kétmillió forintért kelt el egy klasszikus arany Biblia, Szenczi Molnár Albert testamentumos, zsoltáros könyvéért másfél millió forintot, Petőfi Sándor egyetlen regényéért pedig 700 ezer forintot fizettek az Antikvárium.hu vasárnap este zárult aukcióján.

Az először 1897-ben megjelenő kétkötetes klasszikus arany Biblia kiállításában is ritkaság. Ez az első olyan magyar bibliakiadás, amelyet színes képekkel illusztráltak. A kötetpárban híres festőművészek többek között Tiziano, Rubens, Raffaello, Leonardo Da Vinci, Rembrandt bibliai eseményeket megjelenítő képeinek reprodukciói szerepelnek. Az Antikvárium.hu online aukcióján az arany Biblia 1,960 millió forintért cserélt gazdát.

Szenczi Molnár Albert Az mi urunc Jesus Christusnak uy testamentoma című kötete az árverésen másfél millió forintért kelt el. Az 1607-ben megjelent kötet az Újtestamentumot és a Szent Davidnac soltari… című zsoltáros könyvet tartalmazza.

petőfi hóhér kötele

Petőfi Sándor: A hóhér kötele (Forrás: Antikvárium.hu)

A hóhér kötele Petőfi Sándor egyetlen regénye, amit 1846-ban szülei szalkaszentmártoni fogadójában írt.

A regényben egy hetvenéves aggastyán, Andorlaki Máté mondja el élete történetét, amelyben szerelem, gyűlölet, bosszú és vérmes fordulatok egyaránt megtalálhatók. A kötet 700 ezer forintért cserélt gazdát.

Antonio Bonfini Historia Pannonicája 191 ezer forintért kelt el az aukción. Bonfini Mátyás király megbízásából, 1488-ban kezdett bele az eredetileg Rerum Hungaricum decades [A magyar történelem tizedei] című történelmi munka megírásába, amelynek vezérfonala a Thuróczy-krónika volt.

Az itáliai humanista csaknem egy évtizedig, 1497-ig dolgozott a művön, ami évszázadokra meghatározta a magyar múltról való felfogást. A most felbukkant, kölni kiadású példány 1690-ben jelent meg.

Az árverésen jól szerepelt még Fekete István 1965-ös Vuk című könyvének dedikált, első kiadása, valamint a Csí 1944-es kiadása és Csukás István Oriza-Triznyák – Mirr-Murr kalandjaiból című könyve. Utóbbi 42 ezer forintért cserélt gazdát.

MTI

Borítókép: Klasszikus arany Biblia I–II. (Forrás: Antikvárium.hu)