Nagyon úgy néz ki, hogy hosszas várakozás után végre a magyar építészetnek is lesz egy múzeuma, ugyanis lezárult a pályázat, amit a volt BM Kórház területének fejlesztésére és átalakítására írtak ki.

Ez már a 2. tervpályázat, amely a Magyar Építészeti Múzeum épületének létrehozásáról szól, és nagyon reméljük, hogy ezúttal tényleg meg is épül a nyertes terv.

Egyszer már felröppentek a hírek, hogy a magyar építészetnek lesz egy korszerű, önálló múzeuma, hiszen bármilyen hihetetlen, az évtizedek óta működő és az építészek hagyatékát, tervrajzokat, maketteket stb. gyűjtő Magyar Építészeti Múzeumnak a mai napig nincs olyan épülete, ahol ezeket ki is állíthatná – kivéve a nemrég felújított Walter Rózsi-villát.

Legalábbis december 11-ig ez volt a helyzet, amikor is kihirdették a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére kiírt pályázat eredményeit. Az építészeti sajtót követőknek déjà vu érzésük lehet, ugyanis pár éve – 2021-ben – már volt egy pályázat díjazottakkal, ám akkor a bírálóbizottság egy új pályázat kiírását szorgalmazta, mert

„bár a beérkezett pályaművek számos értékes, eredeti felvetést tartalmaztak”, a bírálóbizottság nem talált olyan munkát, amely megfelelt volna a kiírásban megfogalmazott támpontoknak.

Idén nyár elején írták ki újra a tervpályázatot a Magyar Építészeti Központ és Múzeum tervezésére, amelynek helye továbbra is Városligeti fasor 9–13. szám alatt, vagyis a volt BM Kórház területén van.

A cél egy olyan épületegyüttes tervezése volt, ami helyet ad a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) gyűjteményeinek és új kiállítóhelyének, valamint közintézményi funkcióinak ellátásában is segít.

„Az új főépület szimmetrikus, mint egy templom, titokzatos, mint egy csűr, ragyog, mint egy palota”

– olvasható a BIVAK leírásában.

A pályázatot a BIVAK és a Tér és Forma Építész Iroda nyerte, akik egy olyan izgalmas főépületet terveztek, amelyről egyszerre jut eszünkbe Budapest ikonikus épületeinek Zsolnay tetőzete, valamint egy hagyományos pajta. Érdekes, ahogy a tervezők ötvözték a városi és a népi elemeket, valamint a tradicionális és a kortárs megoldásokat. Sőt, az új épület előtti rész nem kap kerítést, így a kertet bárki meglátogathatja, ami azért is jó ötlet, mert a nyitottság talán jobban bevonzza majd a látogatókat. Kíváncsian várjuk, hogyan alakul majd a továbbtervezés és Budapest új múzeumának élete.

WeLoveBudapest

(Borítókép: BIVAK)