Miközben a migránsválság kitörése óta Magyarország több mint 1,6 milliárd eurót fordított határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az egy százalékot.

Varga Mihály kemény üzenetet küldött az Európai Bizottságnak, melyben felszólította az uniós testületet, hogy térítsék meg Magyarország határvédelmi költségeit, mert nemcsak hazánkat, hanem az egész kontinenst védjük.

Az Európai Unió közös határainak védelme sok évtizedes múltra visszatekintő konszenzuson alapul – fogalmazott közösségi oldalán közzétett nyílt levelében a tárcavezető. Az eredeti jogalkotói elképzelés lényege az volt, hogy a közösség külső határainál elhelyezkedő tagállamok a határok védelmét közös finanszírozásból látják el.

A migrációs válság azonban mára olyan helyzetet eredményezett, amelyben az eredeti jogalkotói szándék nem teljesül maradéktalanul – mutatott rá Varga Mihály.

Magyarország 2015 óta egymillió illegális határátlépést hiúsított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már százezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök.

Mindez egyre nagyobb terhet ró a nemzeti költségvetésre is: miközben a migránsválság kitörése óta több mint 1,6 milliárd eurót fordítottunk határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot.

Magyarország a migráció felerősödésére reagálva alkalmazkodott a megváltozott helyzethez, és sikeresen állította meg az illegális bevándorlást.

„Magyarország teljesíti vállalt kötelezettségét, így jelenleg az egész Európai Uniót védi az illegális bevándorlással szemben. Úgy tartanánk tisztességesnek és méltányosnak, ha az Európai Bizottság elismerné ezt az erőfeszítést, és megfelelő mértékű részesedést vállalna a schengeni határvédelmi feladatok megnövekedett magyarországi költségeinek finanszírozásában” – szögezte le a miniszter.

Magyarország a történelem során számtalanszor védte Európa határait.

„Ma pedig egy szövetség, az Európai Unió tagjaként tesszük ugyanezt. Európa nagyvárosaiban immár naponta tapasztalhatjuk a migrációhoz kapcsolódó közbiztonsági kihívásokat. A magyar határok mentén pedig napi rutinná vált a migránsok részéről éles fegyverek alkalmazása” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A határok védelme tehát egyre fontosabbá válik, immár az EU nagyvárosainak lakói szemszögéből is.

„Elvárhatónak tartjuk, hogy a közös teherviselés jegyében, a megváltozott feladatok okán a források korrigálása is megtörténjen. Levelem célja, hogy ennek hiányára felhívjam Biztos Úr figyelmét. Ezen okból, továbbá az Európai Tanács 2023. február 9-i Következtetésének 23 d) és e) pontjaiban kifejtett követelmények teljesülése érdekében kérem, hogy tegye meg a bemutatott finanszírozási aránytalanságok felszámolásához szükséges lépéseket” – áll a levélben.

PestiSrácok.hu

Borítókép: A magyar-szerb határszakaszon lévõ biztonsági határzár Röszke közelében 2023. június 6-án. 
Forrás: MTI/Rosta Tibor