Dömötör Csaba hangsúlyozta, a korábbi tapasztalatok alapján a legtöbben postán küldték vissza a kérdőíveket, de nagyon magas volt az internetes kitöltések száma is, a kormány pedig mind a két lehetőséget szeretné biztosítani.

A konzultációs kérdőíven olyan kérdések szerepelnek, amelyek Magyarország szuverenitását érintik, és kétségkívül, ezekben a napokban az ukrán EU-csatlakozás kérdésével kapcsolatban zajlik a legnagyobb vita

– fogalmazott az államtitkár, felidézve, Brüsszelben döntést hoztak arról, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

A kormány szerint ez egy rossz döntés, mert úgy gyorsítanák fel ezt a folyamatot, hogy semmiféle tájékoztatást nem adtak arról, hogy mi lenne az ukrán tagság hatása a tagországokra és mennyibe kerülne ez nekünk.

Hozzátette: ők nem kérdezték meg az állampolgárokat minderről, de a magyar kormány megteszi a konzultáció keretében, és az látszik az elmúlt hetek tapasztalataiból, hogy nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel. Ezt bizonyítja az is, hogy a héten volt olyan nap, amikor 62 ezer kérdőív érkezett vissza postai úton.

Dömötör Csaba mindenkit arra biztatott, hogy ha eddig még nem tette meg, akkor mondja el véleményét, amit már az interneten is meg lehet tenni a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon.

MTI

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt