„Hogy hogyan lehet ezt kibírni? Próbálom. Nélkületek nem sikerülne. Csak Isten és az emberek szeretete tudja elviselhetővé tenni az elviselhetetlent” – írja Facebook bejegyzésében Sipos Dávid édesanyja. A múlt héten hétfőn bekövetkezett székelyudvarhelyi diákotthon tragédiájának áldozatát csütörtökön helyezték örök nyugalomra szülőfalujában, Farkaslakán.

Megrendítő Facebook-bejegyzésben számolt be a gyermekét elveszítő édesanya fájdalmáról a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásának részleges összeomlásakor elhunyt 17 éves Sipos Dávid édesanyja.

„Megpróbálom kifejezni hálámat, hogy mellettem voltatok, vagytok ebben a legnehezebb időszakban, hogy eljöttetek, hogy virágot hoztatok, hogy velem sírtatok. Éreztem, érzem a felém áradó szeretetet, mellyel átöleltetek, öleltek”

– írja a megrendülten gyászoló anya, aki felteszi azt a kérdést, amire most csakis ő adhatja meg a megfelelő választ is:

„Hogy hogyan lehet ezt kibírni? Próbálom. Nélkületek nem sikerülne. Csak Isten és az emberek szeretete tudja elviselhetővé tenni az elviselhetetlent.”

Ugyanakkor hálát ad azért, hogy közel 18 évig az édesanyja lehetett Dávidnak, ennek a „csodálatos teremtménynek”, és hogy egy leánygyermeket is rábízott a Jóisten, akinek továbbra is gondját kell viselnie.

A gyermekét elvesztett édesanya így folytatja Facebook-bejegyzését:

„Nem vádolok senkit. Tudva, senki nem akart rosszat. Kérlek, ti se vádaskodjatok. Mulasztottak többen is, de nekik elég a lelkiismeretükkel számolni. Nemcsak én szeretném visszaforgatni az idő kerekét, hanem ők is, és mellettem állnának, akárcsak ti, hogy megtartsuk a falat, de nem tehetjük. Csak a most van! Csak szeressetek, mert az életben csak a szeretet számít!”

Hozzátette, bízik abban, hogy ennek a tragikus eseménynek a hatására mások is elkezdenek jobban odafigyelni a munkájuk, felelősségteljesen tekintenek majd annak esetleges következményeire, de legfőképp abban bízik, a tragédia hatására az emberek jobban értékelik és szeretik majd gyermekeiket, családjukat, embertársaikat.

„Még nem tudom, hogyan kell most ezzel az örök hiánnyal élnem, élnünk. Szavakba nem tudom kifejezni, mit is érzek valóban”

– írja Sipos Dávid édesanyja.

Mint ismert, december 18-án délután leomlott a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala. Négy tanuló a romok közé szorult. Két fiatal eszméleténél volt, amikor kimentették őket. A két lányt a székelyudvarhelyi kórházba szállították. Ők elhagyhatták már múlt héten a kórházat.

A harmadikként kimentett 17 éves lányt eszméletlen állapotban húzták ki a romok alól, újraélesztették, azonban gerinctörése és egyéb sérülései miatt az állapota nagyon súlyos. Sérülései miatt a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították, ahol azóta is intubálva, mesterséges kómában fekszik.

Az omlást követően mintegy három órával negyedikként kimentett Sipos Dávid életét már nem tudták megmenteni. A 17 éves fiatal a Palló Imre Művészeti Líceum tanulója volt. Csütörtökön Farkaslakán helyezték örök nyugalomra.

Romániában számos precedens van arra, hogy egy-egy tragédia kapcsán az áldozatra kenik a hibát

Maszol

Kiemelt kép: Dr. Palló Imre Művészeti Líceum/Facebook