A legnagyobb bravúrt a férfiváltó érte el, amely a pontversenyt vezető Kína kiejtésével jutott a negyeddöntőbe.

Pénteken rendezték a rövid pályás gyorskorcsolya világkupa utolsó előtti, drezdai állomásának selejtezőit. Kónya Zsófia kettő, Bontovics Balázs és Sziliczei-Német Rebeka egy-egy számban jutott tovább. Igaz, a korábban a magyar színekben versenyző Liu Shaoang és Liu Shaolin ezúttal a túloldalon sem volt ott a jégen,

a Liu fivérek kihagyják a németországi vk-hétvégét.

Amikor a Liu fivérek még magyar színekben versenyeztek, teljesen reálisan benne volt a pakliban, hogy Magyarország váltója Kína előtt végezhet egy-egy rangos rövid pályás gyorskorcsolya-verseny férfiváltójában. Liu Shaoang és Liu Shaolin 2022-es országváltása után azonban az egyébként is nagy merítéssel rendelkező Kína tovább erősödött, míg Magyarország két legerősebb versenyzőjét veszítette el. Az idei világkupa-sorozatban már előfordult, hogy a Liu fivérek kínai színekben a magyarok ellen versenyeztek, Drezdában pedig ismét egy selejtezőfutamba került a két váltó.

A Liu fivérek nem versenyeznek

A papírforma olasz és kínai továbbjutást ígért, még úgy is, hogy a vk-pontversenyt vezető ázsiai válogatott nem legerősebb összeállításában érkezett Németországba, Liu Shaoang és Liu Shaolin a teljes versenyhétvégét kihagyja.

A magyar válogatottnál is akadt probléma, betegsége után Nógrádi Bence nem lehetett a váltó tagja, helyette Csizmadia Márk korcsolyázott Bontovics Balázs, Jászapáti Péter és Tiborcz Dániel mellett.

Az olaszok érvényesítették a papírformát, megnyerték a futamot, Magyarország viszont szoros hajrában megszerezte a második helyet, és Kína kárára bejutott az elődöntőbe.

Szintén elődöntőben szerepelhet a női váltónk (Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka), míg egyéniben Bontovics 1000, Kónya 500 és 1000 méteren a negyeddöntőbe, Sziliczei-Német pedig 1500 méteren az elődöntőbe jutott.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép: International Skating Union/Minas Panagiotakis