Tizenegy település hagyományőrző csoportja űzte el a telet a csíkszentkirályi farsangbúcsúztatón. Jókedvtől, nevetéstől volt hangos a település, amelynek minden részét bejárták a csoportok.

Alsósófalva, Csíkcsicsó, Csíkszentdomokos, Csíkmenaság, Csíkszentsimon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy, Kászonaltíz és Szentegyháza hagyományőrző csoportjai vettek részt a XXXII. Hargita Megyei Farsangbúcsúztatón Csíkszentkirályon. A csoportok a település központjában tartott megnyitót követően az előre kijelölt falurészekből indulnak bohóckodva, énekelve, csattogtatva a központi, záró rendezvényre.

Útközben a helyiek által előkészített asztaloknál mutatják be vicces jeleneteiket, közösen táncolnak a nézelődőkkel és fogyasztanak a terülj-terülj asztalkámról.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta, „a találkozón az vehet részt, aki otthon is megtartja a szokását”.

„Ez nagyon közösségi, nagyon emberi és nagyon logika lényegében. Egy bolondozás, a tótágast álló világnak a szemlélete, egyfajta udvari bolond szemlélet, amikor az ember megengedheti magának, hogy más legyen, levetkőzzön görcsöket, szabályokat átlépjen, amiért a társadalom és a normák folyamatosan gúzsba kötik az embereket”

– tette hozzá.

Maszol

Kiemelt kép: Csata Orsolya/Maszol