Mindez érzékelhető növekedést jelent a korábbi felmérésekhez képest.

Az Arab Center Washington DC (ACW) által a The Arab Center for Research and Policy Studies (ACRPS) közreműködésével végzett új felmérés szerint jelentős változás tapasztalható az arab közvéleményben Izrael elismerésével kapcsolatban.

A felmérés, amely 16 arab országban mérte fel a véleményeket, aláhúzza az Izraellel való normalizációval szembeni növekvő ellenállást a gázai hadműveletek után.

Az arab világ válaszadóinak 89%-a ellenezte Izrael elismerését, ami érzékelhető növekedést jelent a korábbi felmérésekhez képest. Ez a szám nem csak a normalizáció elleni szinte egyhangú álláspontot jelenti, hanem az ellenállás 5%-os növekedést mutat a 2022-es felmérés eredményeihez képest.

A felmérés részletesen bemutatta a közvéleményben bekövetkezett, országspecifikus változásokat, kiemelve a nézőpont drámai változását azon nemzetek körében, amelyek történelmileg lépéseket tettek az Izraellel való kapcsolatok normalizálása felé.

Szaúd-Arábiában a 2022-es 38%-os arányról a legutóbbi felmérés során 68%-ra emelkedett az ellenállás. Hasonlóképpen, Marokkóban 67%-ról 78%-ra, Szudánban pedig 72%-ról 81%-ra, ami a különböző arab társadalmakban a hozzáállás jelentős megkeményedését mutatja.

Ezek az eredmények meglehetősen negatív hangulatot jeleznek az arab világban, amely mélyen gyökerező csalódottságot és kiábrándultságot tükröz a békefolyamatból és a normalizációs megállapodások tágabb értelemben vett következményeiből.

Az ACW jelentése hangsúlyozza, hogy a diplomáciai erőfeszítések és a politikai manőverek ellenére az Izrael elismerésével szembeni alulról jövő ellenállás továbbra is erősödik.

A felerősödött ellenállás különösen hangsúlyos azokban az országokban, amelyek hivatalos békemegállapodásokat kötöttek Izraellel, mint például Jordánia, Egyiptom és Marokkó, valamint azokban az országokban, mint például Szudán, amelyek a közelmúltban kezdték normalizálni a politikai kapcsolatokat.

A diplomácia irányába tett kormányzati lépések ellenére úgy tűnik, hogy e nemzetek lakossága közel egyöntetűen ellenzi Izrael elismerését, ami aláhúzza a hivatalos politika és a közhangulat közötti jelentős szakadékot.

Miközben a régió a gázai háború utóhatásaival és annak tágabb geopolitikai következményeivel küzd, az arab közvélemény elsöprő ellenállása Izrael elismerésével szemben a palesztin ügy iránti tartós és közös szolidaritásról tanúskodik.

Via Neokohn

Kiemelt kép: MTI/EPA/Jajha Arhab