A Nyugat továbbra is táplálja a háborút, ez az út pedig vagy Ukrajna összeomlásához vagy világháborúhoz vezet.

Magyarország és Oroszország a kezdetektől fogva másképp látja a konfliktust – jelentette ki Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója arra a felvetésre válaszolt, hogy hazánknak és Oroszországnak ugyanaz-e a véleménye az orosz-ukrán háborúról. Mint Vlagyimir Putyin a Tucker Carlsonnak adott interjújában kijelentette: amint a Nyugat leállítja a fegyverszállítást Ukrajnának, a háború néhány héten belül véget ér.

Orbán Viktor miniszterelnök pedig hasonlóan vélekedett korábban.

Évek óta az az álláspontunk, hogy a csatatéren nem lehet katonai megoldást találni. Vissza kell térnünk a diplomáciához. Erről próbáljuk meggyőzni szövetségeseinket Brüsszelben és másutt is. Az oroszok kezdték ezt a háborút, de a Nyugat továbbra is táplálja. Nem gondoljuk, hogy ez jó ötlet, mert ez az út vagy az ukrán hadsereg összeomlásához, vagy a harmadik világháborúhoz vezető eszkalációhoz vezet. Röviden, a magyar és az orosz álláspont nyilvánvaló okokból különbözik. De a Nyugatot is felelősnek látjuk – fogalmazott Orbán Balázs az osztrák Exxpressnek adott interjújában.

A politikus hangsúlyozta, a nyugati vezetők nem akarnak tárgyalni Moszkvával, ez azonban hiba.

Helyre kell állítanunk a kommunikációs csatornákat, tűzszünetet kell elérnünk, majd nehéz és nagyon hosszú diplomáciai küldetésbe kell kezdenünk. Végül lehetővé kell tenni egy hosszú távú megállapodás elérését az Egyesült Államok, Európa és Oroszország között, amely Ukrajnára is hatással lesz. Azt hiszem, ez az egyetlen kiút. Hogy ez Oroszország és az Egyesült Államok érdeke-e, nem tudom, de mindenképpen Európa érdeke kellene, hogy legyen, mert ez a háború csak gyengít minket” – emelte ki.

Az Exxpress emlékeztet, hogy röviddel az Ukrajnának nyújtandó további uniós támogatásról szóló megállapodás előtt a Financial Times beszámolt egy kiszivárgott dokumentumról, amely szerint az EU megzsarolta Magyarországot: ha Budapest továbbra is blokkolja a kifizetéseket Kijevnek, akkor kemény intézkedéseket hoztak volna a magyar gazdaság ellen.

A brüsszeli személyiségek azonnal tagadták a jelentést, Orbán Balázs szerint azonban komolyan meg akarták zsarolták Magyarországot.

Az Ukrajnának nyújtott uniós támogatás kapcsán Orbán Balázs kiemelte, a probléma nem az Ukrajnának nyújtott pénzeszközökkel volt. A probléma az volt, hogy a Kijevnek nyújtott uniós támogatást a közös költségvetésen keresztül akarták kezelni. „Kijelentettük: készek vagyunk támogatni Ukrajnát, de nem a költségvetés megváltoztatásával. Ha igen, akkor előzetesen meg kell állapodnunk a feltételekről” – fogalmazott.

Győztünk: most van egy ellenőrzési mechanizmus. Tehát információt kapunk arról, hogy mi történik a pénzzel, és minden évben beszélhetünk róla. Szerintem ez jó Ausztriának, Magyarországnak és minden országnak. Valami mást is elértünk: az Európai Tanács egyértelművé tette, hogy minden tagállammal tisztességesen kell bánni. Ezzel a tanács valójában üzenetet küld a parlamentnek, amely folyamatosan ideológiai blokádnak akarja kitenni Magyarországot” – szögezte le a miniszterelnök politikai igazgatója.

A migráció kapcsán Orbán Balázs felhívta a figyelmet a magyar rendszerre. „Olyan új rendszert kell bevezetnünk, amely lehetetlenné teszi az EU vagy a schengeni térség területére az engedély nélküli belépést. A migránsoknak az EU-n kívül kell menedékjogot kérniük. Ha megkapják, beléphetnek az EU területére. Ez az, ami mellett elkötelezettek vagyunk. Magyarországon is így működik a rendszer: Belgrádban lehet menedékjogot kérni. Senkit sem engedünk azonban illegálisan átlépni határainkon. Azt hiszem, ez az egyetlen hatékony módszer” – fogalmazott.

Kiemelte, a tagállamoknak dolgozniuk kell az illegális migráció megállításán, és ebben az EU-nak is támogatnia kell őket.

Jelenleg egyes államok nem teszik ezt meg, míg mások, mint mi, igen, csak őket nem támogatja Brüsszel, hanem folyamatosan támadja – a jogrendszer és a határellenőrzés miatt. Az EU-nak pontosan az ellenkezőjét kellene tennie, és új jogi kerettel támogatnia kell a hozzánk hasonló tagállamokat pénzügyi és jogi kérdésekben” – tette hozzá Orbán Balázs.

Magyar Nemzet

Borítókép: Orbán Balázs
Forrás: Facebook/Orbán Balázs