Teljesen újjászületett a milánói világkiállítás egykori magyar pavilonja.

Kulturális központként nyílt újra Karcagon a Sámándob, a 2015-ös milánói expó magyar pavilonja – számolt be róla a Szoljon.hu. Az épületet a világkiállítás után hazaszállították, és néhány évig szétszedve várta, hogy újra régi fényében tündökölhessen. A Magyarországot egykor képviselő ikonikus épület hazai újraépítése 2022-ben kezdődött el, s a munkálatoknak köszönhetően jött létre a több mint kétezer négyzetméteres épületben a Karcag Kincse Művészeti és Konferenciaközpont.

Mint a portál alapján a Magyar Nemzet is megírta, az épület két megjelenési elemből áll, a középső, lapos tetős részből és a két szélső, hengeres szakaszból, amelyhez csatlakozik egy vasbeton tartószerkezetű pihenőlátványosság és egy kültéri színpad. Az épületben irodák, rendezvényterem és belső színpad is helyet kapott, ami előadások, kiállítások, konferenciák megtartására, hagyományőrző rendezvények lebonyolítására is alkalmassá teszi a Sámándobot. A legfelső szinten pedig kávézó várja a látogatókat.

Mint a csütörtöki megnyitón Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta: a jövőben az épület a helyiek szellemi központjaként szolgálhat. Az építészeti alkotás abban a szintén megújult Erzsébet parkban kapott helyet, amely szabadidős és kulturális programok színhelye. A miniszter hozzátette: Karcag a Nagykunság fővárosaként különleges helyszín, amely az ősi kultúrák találkozóhelyeként írta be magát a történelemkönyvekbe.

A kunokon, jászokon keresztül ez a város ma is a magyarság közép-ázsiai gyökereit jeleníti meg, olyan karakterjegyeket, amelyek változatlanul hozzátartoznak a magyarság történetéhez, ezeréves európai, ugyanakkor Ázsiából eredő kettős identitásához. Ezért a Sámándobként ismert szimbolikus épület jó helyre, az ország talán legmegfelelőbb pontjára került

– fogalmazott.

A város polgármestere, Szepesi Tibor elmondta: – Az épület erőt, energiát, az alföldi területen letelepedett kunok életérzését, világlátását sugározza, így megtestesítője annak az ősi kultúrának, amelynek gyökerei a távoli keleten keresendők, s melyek generációkon átívelve is itt maradtak közöttünk.

Borítókép: A Sámándob (Fotó: Új Néplap/Daróczi Erzsébet)