Gyurcsány lenácizta a Fideszt és annak teljes szavazótáborát, miután lenácizta Sulyok Tamás édesapját. Apró Antalról ma sem írt.

A DK elnöke szerint Sulyok Tamás „náci apja érdekében hazudik”, és erkölcsileg alkalmatlan a köztársasági elnöki pozícióra. Sőt, azt állítja legújabb bejegyzésében, hogy az egész jobboldal mocskos lesz a nácizmustól, ha nem ismerik el Karsai László történész napokban közzétett megállapítását, miszerint Sulyok Tamás apja nyilas, náciszimpatizáns volt.

A hétvégén bejárta a magyar sajtót Karsai László történésznek a Hvg360-on megjelent írásában tett kijelentése, miszerint Sulyok Tamás, az új magyar államfő apja nyilas volt, és újságcikkben üdvözölte az 1944-es német megszállást.

A történész az államelnök apját  „szimpla náciszimpatizánsnak” nevezte írásában.

Az ötvenes években eléggé lealjasodott a társadalom egy része, mai szakkifejezéssel élve „karsaiskodott”

Sulyok korábban, még az Alkotmánybíróság elnökeként édesapja halálra ítéléséről beszélt. Szavai szerint 1946-ban apja távollétében halálra ítélte a népbíróság, mert székesfehérvári válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett. Az államfő állítása szerint az apja csak úgy tudta elkerülni a kivégzést, hogy tíz évig az ország másik felében bujkált.

Erre reagálva írta azt Karsai, hogy Sulyok Tamás apja „szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata”.

Az ügyet 1949-ben újra elővették, a következő évben azonban megszűnt a nyomozás. Sulyok több ügyvédkollégája azt vallotta ugyanis, hogy a cikk szerzőségét a gyanúsított már annak idején sem vállalta, kettőjük szerint azt egy cisztercita nyilas pap írhatta Sulyok neve alatt

– ezt már a Pestisrácok szemlézte az eredeti írásból, hozzátéve, hogy az idézett szöveg szerint Sulyok apja nem üdvözölte a német megszállást, a nevét csak felhasználták.

Gyurcsány Ferenc mindenkit lenácizott

A Demokratikus Koalíció elnöke azonban úgy véli, hazudozáson kapták a frissen megválasztott köztársasági elnököt. Vasárnapi Facebook-bejegyzésében azt írta:

Semmi nincs Sulyokban, ami tiszteletet érdemel. Mentegeti náci apját, sőt annál is rosszabb. Nyilvánosan hazudik, hogy tisztára mossa a lemoshatatlan mocskot.

Következő mondatában arról ír, hogy „Sulyok nem tehet apjáról”, ő maga még lehetne rendes demokrata attól, hogy „apja náci volt”.

Gyurcsány attól teszi függővé, hogy a köztársasági elnök nácibarát-e, hogy azonosul-e apja úgynevezett „náci múltjával”.

Ha azonosul náci apjával, akkor mocskolja az egész jobboldalt, melyet képvisel, mocskolja a kormányfőt, aki jelölte őt

– szögezte le.

Bejegyzésében Gyurcsány Ferenc végül mégiscsak kijelenti: „Sulyok náci apja érdekében hazudik”.

Ha a jobboldal meg Sulyok miatt fog hazudni, akkor az egész fideszes, orbánista jobboldal is mocskos lesz a nácizmustól

– jutott végkövetkeztetésre a DK elnöke, hozzátéve, hogy Orbán Viktor „megint erkölcsileg alkalmatlan embert jelölt elnöknek”.

Kiemelt kép: MN/Kurucz Árpád