Közösségteremtő és identitást erősítő hatása van a Petőfi dicsérete című dalnak, melyet egyre több határon túli magyar iskola vall saját himnuszának.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából jelentette meg Szarka Gyula Kossuth-díjas énekes, zeneszerző Petőfi dicsérete című albumát. Most olvasóink is meghallgathatják a mágikus erejű új szerzeményt, amely folyamatosan hódít a Kárpát-medencei diákság körében.

Az elmúlt másfél évben számos anyaországi, felvidéki és erdélyi iskola, illetve kórus kért engedélyt Szarka Gyulától arra, hogy az egyre népszerűbb alkotást különböző jeles ünnepségek alkalmából, például március 15-én elénekelhessék.

Egy felvidéki és egy erdélyi iskola közössége pedig himnuszává választotta a magyar költőóriás tiszteletére íródott művet.

Szarka Gyula portálunknak kifejtette, hogy

gyakran merít inspirációt Petőfi műveiből.

„Nekem sokat adott a költő, több versét is megzenésítettem már, és a visszajelzések jól tükrözik, hogy Petőfi műveire napjainkban nagyobb az igény, mint gondolnánk” – hangsúlyozta a Kossuth-díjas dalszerző, akinek a Bor és a lányka című lemeze már a megjelenést követő hetekben aranylemez lett. Az új szerzeménye pedig folyamatosan hódít a Kárpát-medence magyar ajkú diákjainak körében.

A Petőfi dicsérete című alkotásban a költő olyan népszerű vereseiből mint a Pató Pál úr vagy a Szabadság szerelem az idézetek úgy vannak megkomponálva, hogy

a modern ember is felismerje Petőfi segítségével saját sorskérdéseit.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Ötszáz csíkszeredai gyerek egy dalban / Youtube

Ötszáz csíkszeredai gyerek egyetlen dalban (videó)