Az emberek lassan elveszítik azt a képességüket, hogy együtt éljenek problémákkal és túl tudjanak azokon lépni.

„Régóta szemlélem a folyamatokat, és azt vettem észre, hogyfolyamatosan nőttek az elmúlt évben a különböző diagnózisok számai. (…) Minél több pszichológus van, annál több beteg ember van” – fogalmazott Frank Füredi, az MCC Brussels igazgatója, a 2001-ben megjelent Therapy Culture (Terápia Kultúra) című könyv szerzője. A professzor azt a jelenséget azonosította, hogy a pszichológia átvette a vallás és a filozófia helyét a társadalomban.

Ezzel az egzisztenciális problémákat pszichológiai problémákká keresztelték át.

Ez épp olyan nagy probléma, mint a woke politika, és Magyarországon a jobboldal még nem érti ennek a hatását – mondta Füredi.

Az ismert szociológus szerint a túlpszichologizált társadalom tüneteket szül. Ilyen például az, ha egy gyerekben még nem alakult ki a magabiztosság, és fél vagy feszeng, mielőtt egy társaságban megszólalna, akkor megkapja a stigmát/diagnózist, hogy „társadalmi fóbiában” szenved.

Füredi úgy véli, hogy ennek következményeképp az emberek lassan elveszítik azt a képességüket, hogy együtt éljenek problémákkal és túl tudjanak azokon lépni.

Az MCC Brussels igazgatója az új szemléletmódot kifejezetten a gyerekek szempontjából tartja veszélyesnek. A túlsegítéssel, a bukásoktól való elzárással (ez az iskolákban is zajlik: egy Nyugaton népszerű oktatás szemlélet nyomán megtagadják a diákok negatív értékelését) olyan világot biztosítunk a gyerekeink számára, amiben nem tudnak majd megállni a saját lábukon, mert nem készítették fel őket arra, hogy az élet kihívásokat állít eléjük.

Nyilatkozatában felidézte, hogy korábban még a depresszióról úgy vélekedtek, hogy az nem érinti a gyerekeket.

Ezzel szemben az elmúlt negyven évben, különösen az angol-amerikai világban és Észak-Európában évről évre egy több pénzt pénzt fordítanak pszichológiás terápiás kezelésekre – húzta alá, hozzátéve, hogy

ezzel együtt nő az olyan emberek száma is, akik úgy gondolják, hogy nem tudnak normálisan élni, dolgozni, mert valamilyen depresszióban szenvednek.

„Ha így folytatjuk, annyira legyengül a társadalom, hogy az komoly problémákhoz vezethet. Tudom, sokan azt gondolják, nagyon jó, hogy tudunk a személyes problémáinkról beszélni és nem vagyunk olyan sztoikusok, mint régebben, de valójában az emberek legyengülnek és nem tudnak komolyan dolgozni és viselkedni. Ezért láthatjuk, hogy a huszonéves fiatalok sokszor még mindig gyerekesen viselkednek” – emelte ki a professzor, aki szerint ez nem a fiatalok hibája, hisz ők ezt kapják ma örökül az oktatóiktól és a szüleiktől, akiket a kultúra vezérel.

„Ha a kultúra azt mondja, hogy egy jó szülő az, aki mindig mosolyog a gyerekre, aki nem kiabál a gyerekkel, aki nem mondja a gyereknek, hogy ezt rosszul csináltad, akkor mindenki ebbe az irányba fog menni” – magyarázta a jelenséget.

Frank Füredi azt reméli, hogy Magyarországon még ki tud alakulni egy vita erről az új szemléletmódtól, mert tapasztalatai szerint Budapesten a szülők kezdenek egyre hasonlóbban viselkedni, mint a nyugat-európai társadalmakban. „Félnek attól, hogy a gyerekeik nem fogják szeretni őket, ha például felküldik őket a szobájukba” – mondta sarkosan.

A „borzalom” a brüsszeli agytröszt vezetője szerint az, hogy senkinek nincs rossz szándéka ebben a folyamatban, esetleg csak annak az iparágnak, ami rátelepedett.

Az egész tendenciát vizsgálva azt a következtetést vonta le, hogy bár ez főleg a liberális baloldalnak fontos, de a jobboldal sem érti még, hogy mi történik ezen a területen.

Magyar Nemzet

Borítókép: Frank Füredi
Forrás: Facebook/Frank Füredi