A skóciai gyűlöletbeszéd-ellenes törvény a szólásszabadságot veszélyezteti az LMBTQ-jogok védelmének örve alatt.

Korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát – vélte számos meghatározó véleményformáló, valamint több tekintélyes konzervatív és baloldali orgánum a Skóciában április 1-jén hatályba lépő, gyűlöletkeltésről szóló új törvényről. J. K. Rowling írónő, a Harry Potter-könyvek szerzője azonnal „áprilisi tréfát” csinált az új jogszabályból.

Az eredetileg már 2021-ben beterjesztett skóciai törvény szövege olyan „cselekményekre” figyelmeztet, amelyek úgymond gyűlöletet szítanak különböző csoportok vagy identitások, így a transzneműség ellen.

Annak ellenére, hogy homályos, hogy mit jelent a gyűlöletkeltés, az új törvény megsértésének maximális büntetése hét év börtön – emelte ki a The New York Times.

Hamza Yousaf skót miniszterelnök, aki akkoriban igazságügyi miniszter volt, arról beszélt ugyan, hogy a jogszabály egyensúlyt teremt a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak védelme és a szólásszabadság védelme között, a törvény számos pontját még a baloldali sajtó is támadja.

Miközben a The Guardian például ellentmondásosnak nevezte az új törvényt, Joanna Cherry, az SNP (Skót Nemzeti Párt) parlamenti képviselője szerint ezt törvényt

„a transzneműek jogvédő aktivistái fegyverként fogják felhasználni, hogy megpróbálják elhallgattatni, vagy ami még rosszabb, kriminalizálni azokat a nőket, akik nem osztják a nézeteiket”.

A törvény szövege ugyanis, mint arra J. K. Rowling írónő, a Harry Potter-regények szerzője is rámutatott, nem terjed ki a nőgyűlöletre.

A Skóciában élő Rowling, aki már többször került az LMBTQ- és genderaktivisták célkeresztjébe, április 1-jén, a törvény életbe lépésének napján több olyan magát nőnek valló, de biológiailag férfi bűnözőről beszélt, akik közvetlenül azelőtt vallották magukat transzneműnek, hogy különböző szörnyű bűncselekményekért elítélték őket, és gúnyos megkönnyebbüléssel fejezte ki, hogy bevallott nemi identitásukat tiszteletben tartják.

Később felfedte, hogy ez egy áprilisi tréfa volt, és kijelentette, hogy „a fenti tweetekben említett emberek egyáltalán nem nők, hanem férfiak”, és kihívta a skót rendőrséget, hogy az új törvény alapján letartóztassa őt.

Bár a rendőrség nem vette őrizetbe az írónőt, többen panaszt tettek Rowling ellen.

Mindeközben Joe Rogan amerikai humorista és podcastházigazda kifakadt. Szerinte a törvényt esetleg arra is felhasználhatják, hogy a komikusok színpadon vagy más színházi előadások során tett kijelentéseivel szemben is fellépjenek, ami Rogan szerint negatív következményekkel járhat a skót fővárosban évente megrendezett Edinburgh Fringe komédiafesztiválra nézve.

Eközben Elon Musk, az X tulajdonosa rámutatott: a skóciai törvény is aláhúzza, hogy „miért olyan fontos a szólásszabadság megőrzése.”

Híradó.hu

Borítókép: J. K. Rowling angol író, forgatókönyvíró 
Forrás: MTI/EPA/Neil Hall