A kormány reményei szerint a ferihegyi repülőtér napokon belül visszakerül többségi állami tulajdonba – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Ahogy ez megtörténik, a kormány dönteni fog az oda vezető infrastruktúra kérdéséről is – válaszolta a kormányfő egy, a repülőtérre vezető vasútvonallal kapcsolatos azonnali kérdésre.

A miniszterelnököt az LMP-s Kanász-Nagy Máté kérdezte budapesti fejlesztésekkel kapcsolatban, azzal vádolva a kormányt, hogy a „büntetések és sanyargatások politikáját” folytatja a fővárossal szemben.

„Lássuk, milyen az, amikor a kormány sanyargatja Budapestet: először is átvállaltunk 2010-11-ben 280 milliárd forintnyi adósságot, amit az előző városvezetés Tarlós István előtt hozott össze” – reagált Orbán Viktor.

Hozzátette: az elmúlt években 4000 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre Budapesten.

Hangsúlyozta: szereti a várost és a budapestieket, de az ország nem csak Budapestből áll.

Azt kérdezte az LMP-s képviselőktől: amikor 4000 milliárd forintos fővárosi fejlesztési múlttal, 280 milliárd forint adósság átvállalása, és a jelenleg futó több száz milliárd forintnyi állami pénzből zajló budapesti beruházás után ilyen kérdéseket tesznek fel, akkor mit gondolnak az ország többi részéről.

„Azért, mert önök budapestiek, önöknek jár? Köszönjék inkább meg, hogy a kormány komolyan veszi, hogy ez a nemzet fővárosa, és aránytalanul sokat juttat ennek a fővárosnak” – fogalmazott a miniszterelnök.

A DK-s Arató Gergely azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, mikor vállalja a felelősséget a kegyelmi ügyben és mikor kér bocsánatot az áldozatoktól a saját és az egész Fidesz nevében.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: a kormány kegyelmi ügyekbe eddig sem szólt bele és ezután sem kíván beleszólni.

A kegyelmi ügyek kizárólagosan a köztársasági elnökre tartoznak.

Azt is mondta, Novák Katalin államfőként kegyelmet adott egy olyan ügyben, amelyben nem kellett volna, mert a „pedofiloknak és a pedofilokat segítő személyeknek börtönben van a helyük”.

A köztársasági elnök lemondásával az ügy lezárult, a kormánynak két teendője volt. Az első, hogy legyen minél hamarabb új köztársasági elnöke Magyarországnak, aki nem vét az elődjéhez hasonló hibát. Ezért javasolták Sulyok Tamást. A második feladata a kormánynak, hogy kezdeményezze, „egyszer s mindenkorra zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy pedofil bűncselekményt elkövetők vagy abban érintettek bárkitől, bármikor, bármilyen formában enyhítést vagy kegyelmet kaphassanak”.

Arató Gergely viszonválaszában kifogásolta, hogy miközben a miniszterelnök azt mondja, hogy kegyelmi ügyekkel nem foglalkozik a kormány, a Budaházy-ügyben a kormány tárgyalt a kegyelemről.

Azt is mondta, Sulyok Tamás személyében olyan köztársasági elnököt sikerült választani, aki még le sem tette esküjét, már hazugságba került a „saját nyilasbarát, antiszemita rokonai kapcsán”.

Orbán Viktor viszonválaszában visszautasította a Sulyok Tamásra vonatkozó állítást.

Jelezte, a kormány tárgyalt olyan ügyeket, és fog ezután is de ezeknek semmi köze a kegyelmi ügyekhez , ahol azt tapasztalják, hogy a bírósági ítéletek, illetve eljárások elhúzódnak, és ráadásul olyan ügyek, amelyek közérdeklődésre is számot tartanak. Az igazságügy-miniszter dolga, hogy gondoskodjon az igazságügyi rendszer működésének gördülékenységéről.

Azt is mondta, 2010-ben, amikor átvette a kormányzást a baloldaltól, 81 pedofil bűnöző volt börtönben, most pedig 663-an vannak.

MTI

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 
MTI/Koszticsák Szilárd