A MÁV szerint már nincs rájuk szükség.

Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatai pilot jelleggel jegyvizsgáló nélkül közlekednek április 7-től. A két hónaposra tervezett tesztelési, majd pedig értékelési folyamatot követően várhatóan az elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést – derül ki a MÁV-Start közleményéből.

A március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, így már nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon – közölte a Máv.

Elsőként a Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os járatokon próbálják ki, hogy az utasok és az eddiginél több feladatot ellátó mozdonyvezetők szempontjából mivel jár a – Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban már megszokott – korszerűsítés – derül ki a közleményéből.

A vonat elindulását követően az utasokat tájékoztatják majd, hogy az adott vonat kalauz nélkül közlekedik, és felhívják a figyelmet arra, hogy vészhelyzet esetén használják az ajtók mellett elhelyezett vészhívókat.

Szúrópróbaszerű ellenőrzések továbbra is lesznek

A vonaton továbbra is kizárólag érvényes menetjeggyel vagy bérlettel lehet utazni, szúrópróbaszerű jegyellenőrzések továbbra is lesznek- figyelmeztet a Máv.

A vasúttársaság a pilot időszak első egy hónapjában, a május 5-ig tartó átmeneti türelmi időszakban a kalauz nélkül közlekedő S76-os vonatok esetében a menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok számára a jegyellenőrzések során 2600 forintos pótdíjat számít fel a menetjegy árán kívül, ha a felszállás helyén volt jegyvásárlási lehetőség.

Május 6-tól viszont minden jegy, illetve bérlet nélküli vagy díjmentes utazási jogosultságot igazolni nem tudó utasnak 25 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie a jegy árán felül.

Több dolguk lesz a mozdonyvezetőknek

A kalauz hiányában a mozdonyvezetőknek kell ellátniuk majd az élőszavas utastájékoztatást a motorvonat hangosbemondó berendezésén keresztül, és szükség esetén kezelniük kell fogyatékossággal utasok be- vagy leszállítását segítő kerekesszék-emelő berendezést. A mozdonyvezetőnek kell ellenőriznie azt is, hogy megfelelően csukodnak az ajtók, vagy például működnek-e a klímaberendezések.

Rendkívüli helyzetben, például baleset vagy műszaki hiba okozta fennakadás esetén a vasúttársaság átmenetileg jegyvizsgálói jelenléttel közlekedtetheti az érintett vonatokat- áll a közleményben.

Forrás: Világgazdaság

Fotó: MTI / Máthé Zoltán