Még „meg sem száradt a tinta” az abortuszt alapjoggá tevő törvényen, a francia kormány máris benyújtotta újabb életellenes törvényjavaslatát, a képviselők május 27-én fognak az asszisztált öngyilkosság engedélyezéséről szavazni.

A tervezetet Catherine Vautrin francia munkaügyi, egészségügyi és szolidaritási miniszter terjesztette elő. A törvényjavaslatot végül Emmanuel Macron, francia elnök is támogatta, miután kijött egy 2023-as jelentés, miszerint a legtöbb francia állampolgár támogatja az aktív eutanáziát – írja az axioma.hu.

A törvényjavaslat lehetővé tenné a betegek számára az eutanáziához való hozzáférést, ami a kormány szerint ,,egy etikus válasz a betegek és a szenvedők szükségeire.” Úgy vélik, az új szabályozás egyensúlyt képezne a ,,tisztelet és az egyének autonómiája” között.

Ahhoz, hogy valaki eutanáziát kérjen, az új törvényjavaslat értelmében nagykorúnak (18 év felettinek) és francia állampolgárnak kell lennie vagy francia tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie. Az eutanázia iránti igény benyújtását követően egy egészségügyi szakemberekből álló csapatnak meg kell erősítenie, hogy a jelentkező súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenved, csillapíthatatlan fájdalmakban van része és szabad akaratából kíván elhalálozni. Az adott személynek képesnek kell lennie arra, hogy kifejezze a kívánságát. Ez tehát kizárja azokat, akik súlyos pszichiátriai és neurodegeneratív betegségekben szenvednek, mint az Alzheimer-kór, még akkor is, ha a mentális képességeik leromlása előtt jelezték, hogy eutanáziát kérnek.

Ha jóváhagyják a jelentkező kérelmét, akkor

az orvos három hónapig érvényes receptet ír fel egy halálos szerre, mely otthon, idősek otthonában vagy más egészségügyi intézményben is bevehető.

A teljes cikk ITT olvasható.

Fotó: Alexander Grey / Pixabay