A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elismerő oklevéllel fejezte ki köszönetét Mario López Magdalenonak, a Magtel vezérigazgatójának az 1992-es sevillai világkiállítás Makovecz Imre által tervezett Magyar Pavilonja megmentéséért.

A spanyol üzleti szakember vásárolta meg az MMA alapító, örökös tiszteleti elnöke által megálmodott, de az elmúlt évek alatt erősen leromlott állapotú épületet, biztosítva ezáltal a Magyar Pavilon rövid időn belüli, teljes körű rekonstrukcióját.

Az 1992-es sevillai világkiállítás Magyar Pavilonja különös jelentőséggel bír nemzeti kultúránk szövetében

– szögezte le Mario López Magdalenonak írt levelében Turi Attila, az MMA elnöke.

Makovecz Imre, a – részben ezen épület megépítéséért is – számos nemzetközi elismerésben részesült építész a XX. századvég legnagyobb hatású, a nemzeti és az európai kultúrát összefüggésben kezelő magyar építőművésze volt. A politikai rendszerváltás, a kétpólusú világ összeomlásának sajátságos időszakában kapta Magyarország kormányától a megbízást a sevillai világkiállítás nemzeti pavilonjának megtervezésére.

oklevél

Forrás: MMA

A spanyol rendezők – a megkülönböztetett figyelem bizonyítékaként – önálló épület felépítésére adtak lehetőséget a „keleti blokk” közép-európai országainak, kifejezve és elismerve ezzel azok – s így Magyarország – Európához tartozását.

A rendkívüli lehetőséget – nemcsak a tervezést, de a teljes megépítést is – Magyarország rendszerváltás utáni első szabadon, demokratikus keretek között megválasztott polgári kormánya azért bízta Makovecz Imrére, mert ebben az építészeti felfogásban látta meg sajátos kultúránk megmutatkozását – hangsúlyozta az elismerő oklevél odaítélése alkalmából írt levelében az MMA elnöke.

Turi Attila személyes örömét kifejezve felidézte, hogy építészként és műszaki vezetőként a pavilon megvalósításának egyik résztvevője lehetett – Csernyus Lőrinc akadémikussal együtt.

Makovecz Imre épülete megbecsülést és elismerést vívott ki mind az EXPO hatóságok, mind a világ közvéleménye előtt. 1992-ben az épületet meglátogatta – akkor még walesi hercegként – III. Károly angol király, aki elismerő szavakkal méltatta az ott végzett munkát.

Makovecz Imre épületét az andalúz kulturális kormányzat és a szakma – a sevillai világkiállításnak helyszínül szolgáló Cartuja-sziget (Karthauzi-sziget) több, csupán ideiglenes pavilonjától eltérően – kiemelt kulturális értéknek tekintette. Az Expo’92 zárása után egy befektetői csoport egyszer már megvásárolta, majd továbbadta az épületet, de a tervezett kulturális központot anyagi gondjai miatt nem tudta megvalósítani. Mario López Magdaleno mostani döntésével biztosította az épület hosszú távú fennmaradását, rekonstrukcióját és megteremtette művészettörténeti jelentőségéhez méltó hasznosításának lehetőségét.

MMA

Kiemelt kép: A Makovecz Imre tervezte magyar pavilon az 1992-es sevillai világkiállításon (Forrás: Makovecz Imre Alapítvány)