Hazai és külhoni pályázók egyaránt jelentkezhetnek a felhívásokra.

Az idén 445 millió forint értékben hirdet hungarikum-pályázatokat az agrártárca, a felhívások célja az identitás megerősítése, írta az MTI, V. Németh Zsolt magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos nyilatkozata alapján.

A forrás célja, hogy támogassuk a hungarikumok és nemzeti értékek gyűjtését, népszerűsítését, megismertetését, megőrzését, gondozását

– magyarázta.

Hazai és külhoni pályázók egyaránt jelentkezhetnek a felhívásokra.

Három célterületre pályázhatnak a jogosultak. Az első keretösszege 300 millió forint, ebben elektronikus és nyomtatott kiadványok, fényképsorozatok, filmek készítésére, új honlap létrehozására, meglévő honlap fenntartására és fejlesztésére, rendezvények megvalósítására nyerhető el támogatás

– részletezte V. Németh Zsolt, és hozzátette, hogy idén is lehet pályázni a településre jellemző jelképek megjelenítésére.

A rendezvények közül előnyben részesülnek azok, amelyek középpontjában az értéktárban szereplő hagyományok, népszokások állnak, mint a regölés, farsang, pünkösdi királyválasztás. Erre 1 és 4 millió forint közötti összeg nyerhető el.

A második célterületen 130 millió forint áll rendelkezésre, pályázónként egy- és hárommillió forint közötti támogatás nyerhető felső tagozatos és középiskolás diákoknak szóló vetélkedők szervezésére

„az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében”.

Ugyanezen a célterületen az Agrárminisztérium által létrehozott értéknyilvántartó felületen a vármegyei, illetve külhoni nemzetrész értéktárában található nemzeti értékek adatainak, dokumentumainak feltöltésére, valamint a települési, tájegységi értéktárakban található nemzeti értékek adatai, dokumentumai feltöltésének vármegyei, külhoni nemzetrész szintű koordinációs tevékenységére 200 ezertől 2 millió forintig terjedő összeget nyerhetnek el az önkormányzatok és a külhoni nemzetrész értéktárat működtető szervezetek.

A pályázat harmadik pilléreként ismét meghirdetik a „Hagyomány a divatban – viselet másként” elnevezésű felhívást is, részletezte V. Németh Zsolt, és hozzátette, olyan, ma is hordható viseletek megalkotását támogatják, amelyek díszítésben, formavilágban, anyaghasználatban vagy technikában megidézik az ősi viseletet.

A cél, hogy a Kárpát-medence viseleti kultúráját megújítsuk, fogalmazott a miniszterelnöki biztos, hozzátéve, erre a területre 15 millió forintos támogatás jut.

Az érdeklődők mindhárom célterületnél április 16-án déltől regisztrálhatnak a pályázati felületen, a jelentkezések véglegesítésére pedig május 6-án reggel 8 órától nyílik lehetőség.