A magyar miniszterelnök Brüsszelben szólalt fel azon a konferencián, amely megtartását a baloldali városvezetés minden erejével igyekezett ellehetetleníteni.

Hatalmas nemzetközi botrányt okozott, hogy kedden egy végzés alapján blokád alá vonta a belga rendőrség a NatCon konferencia helyszínét. Több órás tárgyalás után a belga bíróság hivatalosan is megsemmisítette a konferencia leállításáról szóló végzést, ami így szerdán folytatódhatott.

A szerdai nap fő szónoka Orbán Viktor miniszterelnök, aki Yoram Hazonyval beszélget a konferencián. Hazony megjegyezte, hogy korábban már Rómában fogadták a magyar miniszterelnököt.

Hazony elmondta: korábban hiányzott a politikai vezetés a nemzeti konzervatív mozgalomban. Szerinte Magyarország az, amely vezető szerepet vállalt e téren.

Orbán Viktor ugyanakkor kifejtette: megfelelő méretű országra van szükség, ahhoz, hogy politikailag ténylegesen vezetni tudja valaki a mozgalmat. Szerinte erre Olaszország vagy Franciaország alkalmas.

„Fontos, hogy harcoljunk a szabadságért, és ez aktívabbá tesz minket”

– mondta.

Orbán szerint mindennapos elnyomás van a Nyugaton, ami egyre erősebb.

„Váltsuk le a vezetést. Ha rossz a vezetés le kell cserélni. Ez nem csak politikai kijelentés, hanem tény.”

– mondta Orbán az EP választások céljáról.

A zöld átalakulás elbukott, a gazdák bajban vannak, migráció nincs megoldva, és a versenyképesség is romlott – sorolta a problémákat miniszterelnök.

Győzelem Brüsszelben!

Orbán visszautasította, hogy populista lenne, mert ő ígéreteket tett és meg is tartotta őket. „Ez nem populizmus, ez politika.”

Kommunizmus végéről elmondta: „Életem egyik legjobb időszaka volt.” A nyolcvanas évek végén hasonló nyomást helyeztek rájuk, mint ami a konferencián történt.

„Ma a fő kérdés a szabadság.

Elnyomás vagy szabadság? A szabadság veszélyben van Brüsszelben, ami megnyilvánult tegnap. Harcolnunk kell a szabadságért, akik szeretik a szabadságot, azoknak egyesülniük kell!” – jelentette ki.

A migrációról

„A civilizációnk keresztény gyökerekkel rendelkezik. Akik ide szeretnének jönni azok iszlám civilizációból érkeznek.”

„Mint nagyapa érdekel a kérdés, milyen ország lesz Magyarország 2100-ban.”

Orbán szerint a migráció tétje, hogy milyen civilizáció lesz Európában. „Keresztény civilizációban élni a legjobb. Miért adnánk fel?” Hozzátette iszlám is egy értékes civilizáció.

„A két civilizáció keverése nem hoz jó dolgokat.”

Hozzátette: a nemzeteknek joga van dönteni a migrációról.

A migráció arról szól, hogy egy közösségnek joga van eldönteni, hogy kivel akar együtt élni – mondta.

Kereszténység kérdése

Orbán Viktor elmondta: a magyarok gondban vonnak, csökken a vallásosság Magyarországon. Az egyház nem erős.

„Kereszténynek lenni nehéz”

– sokkal nagyobb a kísértés, hogy ne kövessük Jézus tanításait – tette hozzá.

Az állam a kulturális örökség fenntartásáért sokat tehet.

„Nem kényszeríthetjük az embereket arra, hogy vallást kövessenek” – mondta. „Próbáljuk támogatni a családokat, hogy meggyőzzük a fiatalokat, hogy a család jó dolog” – jelentette ki, hozzátéve: lassan nő a gyermekvállalási kedv.

Ukrajna csak a Nyugat egyik protektorátusa

A beszélgetésről beszámoló Mandiner kiemelte, Yoram Hazony egy ponton rákérdezett arra, hogy Orbán Viktort Vlagyimir Putyin legközelebbi szövetségesének tartják, és mit gondol erről. A kormányfő szerint a szövetséges erős kifejezés.

Egyszerű geopolitikai stratégiánk van, nem akarunk közös határt Oroszországgal. Tiszteljük Ukrajna szuverenitását, nemzetközi jogait, és úgy véljük, az orosz támadás ellentétes ezekkel a nemzetközi jogokkal. Ugyanakkor Ukrajna ma csak egy protektorátusa a Nyugatnak. Azt is elmondta, mindig jó gazdasági kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, amit nem akar feladni.

Ugyanakkor ez a háború nem a magyarok háborúja. A Nyugat viszont ezt a háborút sajátjának tekinti, de meghalni nem akarnak.

A beszélgetés végén Izrael is szóba került, amellyel kapcsolatban Orbán utalt arra, hogy 200 ezer magyar származású zsidó él Izraelben, és ezért ez nem csak geopolitikai kérdés számunkra. Ezzel együtt Európában Budapesten van az egyik legnagyobb zsidó közösség.

Még a rendezvény második napjának kezdete előtt Orbán Viktor újságírók előtt azt mondta, hogy a rendezvény betiltása, majd később az engedélyezése olyan, mintha az 1980-as évek végén lennénk Magyarországon, amikor a

szabadság erői, meg az elnyomás erői viaskodnak egymással. Örülünk, hogy még szabad beszélnünk Brüsszelben

– tette hozzá. A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szimbolikus esemény, amely jól írja le Európa helyzetét – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette, Brüsszel az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz. Arra a kérdésre pedig, hogy mi a nemzeti konzervativizmus legfontosabb feladata most, azt válaszolta: szabadság, család, béke.

Mandiner

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Yoram Hazony filozófussal, a jeruzsálemi Herzl Intézet vezetőjével folytatott pódiumbeszélgetésén a Nemzeti Konzervativizmus Konferencián (NatCon) Brüsszelben a rendezvény második napján, 2024. április 17-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán