A kormánypártoknak a választási eredmény erőt ad, hogy megvédjék az ország szuverenitását, értékelték az elemzők.

Nagy eredmény, hogy a ciklus közepén 45 százalékot kapott a Fidesz–KDNP listája az uniós voksoláson – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. Szánthó Miklós a választásokat értékelve elmondta, hogy a lebonyolítás kifogástalan volt. Ifj. Lomnici Zoltán leszögezte, hogy unió-szerte előretört a jobboldal, míg Békés Márton kiemelte, hogy a kormánypártoknak a választási eredmény erőt ad, hogy megvédjék az ország szuverenitását.

– Az európai parlamenti és az önkormányzati választáson a Fidesz győzött – fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője szerint nem történt meglepetés sem az EP-, sem az önkomrányzati választáson, továbbá nagy eredménynek nevezte, hogy a ciklus közepén 45 százalékot kapott a Fidesz–KDNP listája az uniós voksoláson.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója az uniós helyzet kapcsán nagyon fontosnak nevezte, hogy a jobboldal uniós szinten előre tört.

A hazai viszonyok kapcsán megjegyezte, hogy a kormánypártok fölényes győzelmet arattak.

Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója elmondta, hogy a kis- és középvárosokban továbbra is erős a Fidesz, de szerinte van egy hangulati elmozdulás. Úgy vélekedett, hogy a győri és a szolnoki eredmény kudarc a jobboldalnek, de értékelése szerint összességében nagy győzelmet aratott a Fidesz a EP- és az önkormányzati választáson. Mint jelezte, vannak olyan eredmények, amelyeket érdemes lesz jobban megvizsgálni, a mai nappal pedig megkezdődött az országgyűlési választás kampánya.

A választások lebonyolítása kifogástalan volt, ami mutatja, hogy a magyar választási rendszer kiválóan működik – jegyezte meg Szánthó Miklós. Kiemelte, hogy hazai csúcs a kétmillió szavazat, amit a kormánypártok EP-listája kapott, majd kitért rá, hogy ellenzékváltó hangulat van.

– Amíg osztott az ellenzék, és kisebb a támogatottsága, mint a kormánypártnak, az kedvező a Fidesz győzelme szempontjából – fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont friss kutatása kapcsán.

A Fideszre leadott vasárnapi szavazatszám kétharmadot érne egy parlamenti megmérettetésen

Emlékeztetett, hogy a teljes baloldal 2022-ben az országgyűlési választáson is kevesebb szavazatot kapott, mint most az EP-választáson a Fidesz–KDNP.

Ifj. Lomnici Zoltán a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámlálása kapcsán elmondta, hogy egy hosszabb jogi procedúrára lehet számítani.

Békés Márton hangsúlyozta: megvalósult az a terv, ami 2022-ben nem, hogy kirakják Gyurcsányék a baloldal vezetéséből, az árnyékkormányból árnyékellenzék lett. Jelezte, hogy a fővárosi listán holtverseny van a Fidesz és Tisza Párt között, a Momentum pedig még egy ideig túlélhet az önkormányzatokban. Hozzátette: a mostani arculatú Budapesten jónak számít a Fidesz eredménye, de el kell fogadni, hogy a főváros nem kormánypárti.

Szánthó Miklós is leszögezte, hogy Budapest nem jobboldali város, sohasem volt az, Szentkirályi Alexandra visszalépését pedig zseniális húzásnak nevezte,

mivel csak így nyílt lehetőség Karácsony Gergely leváltására. Mráz Ágoston Sámuel szerint Karácsony-ellenes többség alakult ki a fővárosban, kerületi szinten pedig a kormánypártok örülhetnek az I. kerület visszaszerzésének.

Hatalmas munka vár Szentkirályi Alexandrára, hogy a Fidesz Budapest-politikáját megalkossa és a Karácsony Gergellyel szembeni elégedetlenséget becsatornázza – húzta alá a Nézőpont Intézet vezetője, majd jelezte, hogy a kormánypártok megnyerték a fővárosi listás választást.

Nem látom, hogy a fővárosban politikai földindulás lett volna, leszámítva azt, hogy a fővárosi közgyűlésben megszűnt Gyurcsányék többsége – fogalmazott Szánthó Miklós.

Ifj. Lomnici Zoltán a fővárosi helyzetről elmondta, hogy Vitézy Dávidnak könnyebb lenne a közgyűlési többséget maga mögött tudnia, mint Karácsony Gergelynek. Mráz Ágoston Sámuel úgy vélekedett, hogy ha Magyar Péter kitart azon állítása mellett, hogy nem működik együtt az óbaloldallal, akkor működésképtelenné válik a főváros.

– Történt egy ellenzékváltás, mert akik eddig a régi baloldalra szavaztak, azok most az új baloldali erőre, a Tisza Pártra szavaztak – fogalmazott Szánthó Miklós. Jelezte: a DK–MSZP–Párbeszéd hármasa összeomlott, a Momentum bukásával pedig ismét megszűnt az SZDSZ.

A Fidesz–KDNP-nek a választási eredmény erőt ad, hogy megvédje az ország szuverenitását

– fogalmazott Békés Márton. Kiemelte, hogy olyan mértékű történelmi felhatalmazás van 15 éve Orbán Viktor mögött, amivel szemben a baloldal soha nem tudott valós alternatívát felmutatni.

Mindent meg fognak tenni, hogy a 2026-os országgyűlési választást befolyásolják, ami most is jól sikerült – tette hozzá a XXI. Század Intézet igazgatója.

Az összeurópai eredményekről Szánthó Miklós elmondta, hogy a jobboldali blokk a második legerősebb lehet az Európai Parlamentben az Európai Néppárt után. Mráz Ágoston Sámuel jelezte, hogy Németországban és Franciaországban, a leginkább háborúpárti országokban súlyos kudarcot szenvedtek a jelenleg hatalmon lévő pártok.

Magyar Nemzet

Borítókép:

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója és Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója (b-j) a Nézőpont Intézet és a Mandiner választási eredményértékelő pódiumbeszélgetésén a Polgári Magyarországért Alapítvány budapesti székházában 2024. június 10-én.
Forrás: MTI/Hegedüs Róbert