Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte amerikai fegyverek szállítását az ukrán Azov Brigádnak, amelynek tagjai nyíltan ultranacionalista és neonáci nézeteket vallanak. A fegyverek szállítását korábban korlátozták az egység gyűlöletkeltő ideológiához való kötődése miatt.

A döntést az Azov Brigád, az egykori milícia, amely jelenleg már az ukrán nemzeti gárda része, külügyminisztériumi felülvizsgálatát követően hozták meg.

A Biden-kormányzat engedélyezni fogja, hogy egy ukrán katonai egység, amelynek múltja megkérdőjelezhető, amerikai fegyvereket használhasson

– közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn, miután feloldotta az évekkel ezelőtt elrendelt tilalmat, amelyet a csoport származásával kapcsolatos washingtoni aggodalmak miatt vezettek be, írta a The Washington Post, melyet a Magyar Nemzet szemlézett.

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt tiltották meg nekik az amerikai fegyverek használatát, mert amerikai tisztviselők szerint rasszista, idegengyűlölő és ultranacionalista nézeteket vallottak, és az ENSZ emberi jogi tisztviselői humanitárius jogsértésekkel is vádolták a csoportot.

„Alapos vizsgálat után az ukrán 12. különleges erők Azov-dandárja átment az amerikai külügyminisztérium által végzett Leahy-ellenőrzésen” – áll az ügynökség közleményében.

Az úgynevezett „Leahy-törvény” megakadályozza, hogy az Egyesült Államok katonai támogatást nyújtson olyan külföldi egységeknek, amelyekről hitelt érdemlően megállapították, hogy súlyos emberi jogi jogsértéseket követtek el.

A külügyminisztérium közleménye szerint „nem találtak bizonyítékot” ilyen jogsértésekre.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője nem volt hajlandó megmondani, hogy mikor oldották fel a tilalmat, és azt sem, hogy az amerikai fegyverek eljutottak-e már az Azov harcosaihoz.

Címlapkép: Az Ukrán Nemzeti Gárda nevû fegyveres alakulat Azov zászlóaljának önkéntesei esküt tesznek Kijevben 2015. január 3-án, mielõtt egységük Kelet-Ukrajnába indulna. (MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko)