A Miniszterelnökséget vezető miniszter elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP egy frakcióba kerüljön az EP-ben a Tisza Párttal.

A kormány szerdai ülésén a választásokat is értékelte, közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

– Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredmény megerősítette a kormányt. A kormánypártok több szavazatot kaptak mint a második, harmadik, negyedik helyezett együttvéve – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve: ez szilárd alapot ad arra, hogy a kormány békét képviselje a világban.

Ha ez nem történt volna meg, nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában – fogalmazott a miniszter megerősítve a tegnap Orbán Viktor által kijelentetteket. Gulyás elmondta: Magyarország a menedékkérőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába.

Az Európai Bíróság ma hozott ítéletet egy elhúzódó ügyben, amire már számítani lehetett, hiszen korábban jelezték, hogy napi hatmillió euróra büntetik hazánkat ha nem enged be migránsokat, ezt Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait.

Botrányos döntést hozott az EU bírósága hazánkkal szemben

Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg – jelentette ki. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent).

– A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembe megy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk – mondta Gulyás.

Vitályos Eszter az elmúlt hetekben átadott fejlesztésekről elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások hazánkban, összesen 84 projekt.

– Az egészségügyet érintő fejlesztések 8,8 milliárd forint összegben valósultak meg, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátóját adták át, valamint átadták az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrumot, a fejlesztés összköltsége 4 milliárd forint volt. Etyeken 407 millió forintból valósult meg új egészségügyi centrumot adtak át. A közúti infrastruktúrai fejlesztésekről elmondta, a legnagyobb a pátyi nyugati elkerülő, valamint a Paksot Kalocsával összekötőú új Duna-híd, a Tomori Pál híd is.

A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárdból valósult meg beruházás, a kormányszóvivő kifejtette, a geszti Tisza kastély mellett befejeződött a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése és Sátoraljaújhelyen a Nemzeti Összetartozás Hídjának kivitelezése is.

Családbarát beruházások Mátraverebély szentkúton egy olyan búcsújáróhelyet adtak át, ahová évente háromszázezer zarándok látogat el. Kibővült a Kálvária kápolna, de két játszóteret is kaptak a családok, 3,4 milliárdot.

Oktatás területén 20 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések: 1,5 milliárdból a Miskolci Egyetemet a tudományos adatelemző módszertani központ átadása. A sport területén történő fejlesztésekről kifejette, Mezőhegyesen sportcsarnok épült, Karcagon sportcentrum létesült, Harkány csúszdaparkkal bővült.

A vállalkozásfejlesztés területén jelentős beruházások zajlottak: 115 milliárdból Szombathelyen a TDK szenzorgyártó kapacitással bővült, Szikszón kapacitásbővítő beruházással bővült a Hell energy.

Az otthonfelújítási program kapcsán elmondta hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül választhatnak majd a beruházók. A lakosság július 1-től pályázhat.

Gulyás Gergely a reptérvásárlásról azt mondta: háborús időkben az, hogy magyar kézben van a reptér, megnyugtató. Hozzátette: a mostani kormánypártok annak idején ellenezték a reptér eladását.

Újságírói kérdésre Gulyás elmondta: elképzelhetetlennek tartja, hogy a KDNP egy frakcióba kerüljön az EP-ben a Tisza Párttal. Úgy véli, vagy nem veszik fel a Tisza Pártot a Néppártba, vagy kilép a KDNP.

Az önkormányzati tulajdonú szakrendelők állami kézbe vételével kapcsolatban nem tudott határidőt mondani. A tárcavezető szerint ugyanakkor észszerű lenne, de ilyen kormánydöntés egyelőre nem született.

Magyar Nemzet

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 
MTI/Koszticsák Szilárd