Nem sikerült megakadályozni, hogy Magyarország néhány nap múlva átvegye az Európai Unió soros elnökségét, pedig több tagállam még az utolsó pillanatban is mindent megtett ennek érdekében.

Az Európai Parlament nagy többsége már hónapok óta amiatt aggódik, hogy Magyarország júliusban átveszi a soros elnökséget, és attól tart, hogy a kormány „nem megfelelő témákat” tűzhet napirendre, valamint akadályozhatja az Európai Uniót az Oroszország elleni szankciókban és Ukrajna támogatásában – írja a Die Presse nyomtatott kiadása.

A cikk szerint

a hivatalban lévő belga elnökség és később más tagállamok is az utolsó pillanatban próbálták meg élesíteni a hetes cikkely szerinti eljárást Budapest ellen, de Magyarországot már nem lehetett megállítani.

A beszámoló felidézi a magyar kormány prioritási sorrendjét és szlogenjét, amelyet máris össztűz alá vettek Nyugat-Európában. A lap forrásai szerint mindenesetre a magyar diplomaták konstruktívabban álltak az egyeztetésekhez, ám nem felejtették el hangsúlyozni, hogy kitartanak Magyarország álláspontja mellett.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán