Az óbudai korrupciós botrányban hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének alapos gyanúja merült fel. Az ügyben újabb öt személyt gyanúsítottak meg, közülük kettőt őrizetbe vettek. 100 milliós összegről van szó.

Az Index információi szerint az óbudai korrupciós ügy nyomozása keretében Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere, Czeglédy Gergő őrizetbevétele mellett az öt újabb kihallgatott gyanúsított között van a Békásmegyeri Piac vezető tisztségviselője is, akit szintén őrizetbe vett tegnap a Központi Nyomozó Főügyészség.

Őrizetbe vették Óbuda baloldali alpolgármesterét

Óbuda korábbi polgármestere szerint Krébesz Dánielről van szó. A 72 órás fogva tartás idején, azaz ezekben az órákban tehet indítványt Központi Nyomozó Főügyészség letartóztatásuk kezdeményezéséről a Fővárosi Törvényszék felé.

A korrupciós bűncselekmények miatt folytatott nyomozásában minősített vesztegetés történhetett. A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával

több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek

azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében a reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet, az már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

A nyomozó ügyészség a most kihallgatott öt személlyel vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte. Ez azt jelenti, hogy az alpolgármester a tettes, a többi gyanúsított – akik a strómancégek ügyvezetői voltak – pedig a bűnsegédek lehettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője nem cáfolta, de nem is erősítette meg, hogy Kiss László polgármestert is meghallgatták az ügyben.

Az Index információi szerint a Békásmegyeri Piac vezető tisztviselője Kiss László kampányfőnöke volt,

korábban pedig a Párbeszéd óbudai országgyűlési képviselőjének 2022-es kampányában is fontos szerepet vállalt.

Jelenleg a BKK törvényes működésének felügyeletét a börtönből végzi Czegéldy Gergő, akit a fővárosi cég felügyelőbizottsági székébe az MSZP delegált, személyéről a döntést a Fővárosi Közgyűlés hozta meg. Visszahívása is e testület kompetenciája, de Karácsony Gergely főpolgármester korábban azt jelezte, hogy rendes testületi ülést nem tervez összehívni október 1-e előtt.

Kiemelt kép: bekasmegyer.info.hu