Június közepén a Transparency International Magyarország mellett az Átlátszó oknyomozó portál ellen is egyedi, átfogó vizsgálatot indított a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH). Az Átlátszó jogi érvekkel cáfolta, hogy válaszadási kötelezettsége lenne, a Transparency International pedig egyenesen alkotmányellenesnek bélyegezte a hivatalt és azt létrehozó törvényt, ezért megtagadta az együttműködést.

Az Átlátszó azonban hétfőn deklarálta, hogy

a lap a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére adott válaszában jogi érvekkel cáfolta, hogy válaszadási kötelezettsége lenne a hivatal által feltett kérdésekre, ezért nem működik együtt a vizsgálatban.

Az együttműködés megtagadásának lényege az, hogy a hivatalos vizsgálat indokaként megjelölt „választói akarat befolyásolására irányuló tevékenység” a választási eljárásról szóló törvény értelmében pártpolitikai vagy önkormányzati politikai ügyekben kifejtett politikai kampánytevékenységet jelent, az Átlátszó pedig nem folytat ilyen tevékenységet – szemlézte a telex.hu.

Ezért az Átlátszó állítása szerint csak olyan információkat tud megosztani a hivatallal, amelyeket bárki más megkeresésére is megadnának.

A Transparency International Magyarország szintén hétfőn válaszolt a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresésére, melyben a korrupció elleni harccal és az átláthatósággal foglalkozó civil szervezet lényegében alkotmányellenesnek bélyegezte a hivatalt és azt létrehozó törvényt, ezért megtagadta az együttműködést:

„A szuverenitásvédelmi törvény alkotmányellenességére vonatkozó meggyőződéséből fakadóan a Transparency International Magyarország Alapítvány az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek tartja a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal jelen eljárását is. Ebből következően arról is meg vagyunk győződve, hogy a Transparency International Magyarország Alapítvány nem köteles válaszolni a Szuverenitásvédelmi Hivatal által feltett kérdésekre.”

Fotó: Pixabay