Bizonyítékok hiányában vádol bírókat szervezett bűnözői csoportban való részvétellel, és követeli mentelmi joguk felfüggesztését a lengyel igazságügyi miniszter, aki egyben az ország legfőbb ügyésze is.

Június 29-én a Lengyel Köztársaság Országos Ügyészségének hivatalos honlapján megjelent az ügyészség szóvivőjének, Anna Adamiaknak a közleménye, amelyben bejelentette, hogy kérelmet nyújtottak be négy common court [a lengyel igazságszolgáltatási szervezetrendszer egyik szintje] bíró mentelmi jogának felfüggesztésére.

Ebben nem lenne semmi szokatlan, ha nem említenék név szerint a bírákat, és a közlemény tartalma nem egyértelműen azt sugallná, hogy egy szervezett bűnözői csoport részeként követtek el bűncselekményeket. Köztudott, hogy ez a csoport olyan személyek innovációja volt, akik közül az egyiket pontosan ugyanez az Országos Ügyészség vádolt meg idegen állam javára történő kémkedés bűntettével is.

Az eset nemcsak Adam Bodnar legfőbb ügyész úr állhatatlanságát és következetlenségét bizonyítja, hanem mindenekelőtt elfogadhatatlan támadást jelent az igazságszolgáltatás ellen. A közlemény tartalma az abban említett bírák – köztük Lukasz Piebiak, Jakub Iwanc és Przemyslaw Radzik – jó hírnevét is sérti, akiket a lengyel alkotmány által minden bírónak biztosított védelem ellenére nyilvánosan rágalmaznak és becsmérelnek.

Kíváncsian várom (várjuk), mihez folyamodik még a december 13-i koalíciós kormány az igazságszolgáltatás átvételére tett kísérletei során.

Forrás: Andrzej Skowron regionális bírósági bíró, a „Prawnicy dla Polski” („Ügyvédek Lengyelországért”) konzervatív ügyvédi egyesület tagja és alelnöke

Címlapkép: Adam Bodnar lengyel igazságügyi miniszter – Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka