2011 óta „szolgál” a brit miniszterelnöki hivatalban Larry, a macska, a kabinetiroda főegerésze, aki ugyan egeret nem nagyon fog, de annál több a balhéja.

Éppen ettől tartanak a frissen megválasztott brit miniszterelnök, Keir Starmer beköltözése apropóján is, akinek szintén van egy mentett macskája, Jojo, és bizony követni fogja gazdáját a Downing Street 10. szám alá.

A britek azt találgatják, vajon kitör-e a macskakatasztrófa, ha Keir Starmer, a frissen megválasztott miniszterelnök a saját macskáját, Jojót is beköltözteti a miniszterelnöki hivatalba, a Downing Street 10. szám alá, ahol 2011 óta „teljesít szolgálatot” Larry, a kabinetiroda főegerésze. A macska ugyanis arról híres, hogy bármilyen riválist elüldöz a környékről.

A Daily Mail szerint a 17 éves Larry 2011 óta szolgál a kabinetirodában, és immár a hatodik miniszterelnököt fogadja Nagy-Britannia leghíresebb címén. A macska a hírnevét annak köszönheti, hogy elriasztja a riválisait a környékről, 2022-ben például egy hatalmas rókát üldözött el. De más macskákkal való kapcsolata is feszültségekkel terhes, 2020-ig élet-halál harcot vívott egy Palmerston nevű macskával, aki a külügyminisztérium főegerésze volt.

A brit lap azt írja, hogy Starmer első nagyszabású diplomáciai munkája az lehet, hogy meggyőzi Larryt, tegye félre a nézeteltéréseit, mert ő magával fogja vinni Jojót, a macskáját, akit a gyerekei rendkívül szeretnek és tisztelnek, ő egyébként szintén mentett macska.

A brit házi cirmos, Larry 2007-ben született kóbor macskaként, a Battersea Dogs and Cats Home nevű állatmenhelyről David Cameron miniszterelnök és gyermekei maguk választották ki 2011-ben. A következő években a Miniszterelnöki Hivatal magas rangú főegerészi címét kapta, amelyért igyekszik megdolgozni.

A főegerész feladata a kormány leírása szerint a biztonsági védelmi ellenőrzés és az antik bútorok szunyókálási minőségének vizsgálata, de a ház egérproblémái is rá hárulnak, igaz, sokan lusta Larrynek kezdték csúfolni, amikor néhány éve rágcsálóirtót kellett hívni a rezidenciára.

A Palmerston nevű macskával folytatott korábbi csatározásai többször is felkeltették a média figyelmét, a páros 2016-ban komoly macskaviadalba keveredett. Larry a nyakörve nélkül távozott, a külügyminisztériumi macskának pedig megsérült a füle.

De 2012-ben a rendőrségnek kellett szétválasztania Larry és George Osborne exkancellár macskáját, Freyát is, mert csúnyán összeverekedtek.

2023 szeptemberében Larry állítólag „győztesen” került ki több heves összecsapásból is Rishi Sunak rókavörös labrador retrieverével. Ezt Akshata Murty, a volt miniszterelnök felesége is megerősítette, aki elmondta, hogy a család kutyája, Nova „vegyes érzelmekkel” viseltetett Larry iránt.

Már szakértők is azt találgatják, vajon hogyan lehetne leginkább megkönnyíteni a két macska összeszoktatását, arról beszélnek, hogy az erős kötődések kialakulásához időre van szükség, de kellő törődéssel Larry és Jojo sikeres szövetséget köthetnek.

Larry a hivatali ügyekben is aktív, ugyanis 2018-ban bekéredzkedett egy kormányülésre, 2019-ben pedig Donald Trump londoni látogatása alatt sikerült feltartóztatnia az amerikai elnök stábját, úgy, hogy befeküdt Trump golyóálló limuzinja alá, és egy ideig nem is volt hajlandó megmoccanni.

Index

Kiemelt kép: Wikipédia