Duzzognak a bürokraták: nem mondhat beszédet Orbán Viktor az Európai Parlament egyik nyitó plenáris ülésén sem, de az is kiszivárgott, mely tagállamok támadják meg hazánkat.

Hiába jelezte Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a hagyománynak megfelelően ismertetné az elnökség programját, nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülésein a soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnökeként, mert a parlament elnöksége „nem talált helyet a beszédnek a napirendben”.

Nincs hely Orbán Viktor programbeszédének az Európai Parlament alakuló napirendjében, mivel a frakcióvezetők tanácsa „nem tudott helyet szorítani a magyar elnökséget prezentáló miniszterelnöknek” a jövő hét közepi napirendben – értesült a Euronews.

Miközben a hagyomány szerint az Európai Tanács soros elnökségét átvevő tagállam miniszterelnöke ebben az időszakban mindig felszólal az Európai Parlamentben, és ismerteti az elnökség hat hónapjára tervezett programot. Ilyenkor tehetnek fel kérdéseket ugyanis a képviselők a kormányfőnek. A Euronews információi szerint Orbán Viktor a hagyománynak megfelelően jelezte is az uniós törvényhozásnak, hogy jövő kedden vagy szerdán (július 16-án vagy 17-én) ismertetné a plenáris ülés előtt a magyar elnökség programját, amelynek – Donald Trump kampányszlogenjét idézve – a „Tegyük újra naggyá Európát” jelmondatot adták.

A napirendet meghatározó frakcióvezetők testülete azonban úgy határozott, hogy a parlament menetrendjében nincs hely ennek a napirendi pontnak, mert a Euronews forrásai szerint az uniós parlamentet

„a szokásosnál is jobban lekötik folyó ügyei”.

Ez nem a demokráciáról szólt, csak a hatalom megtartásáról

Németország és a Baltikum azt fontolgatja, hogy elvenné Magyarországtól az EU soros elnökségét, amiért Orbán Viktor mindenféle egyeztetés nélkül indította el békemisszióját, és még Vlagyimir Putyinnal is találkozott Moszkvában – írja a Corriere della Sera nyomtatott kiadása. A lap idézi Hanno Pevkurt, az észt védelmi minisztérium vezetőjét, aki azt mondta, a magyar kormányfő tárgyalásai elvonják a figyelmet a fő fókuszról, ami szerinte Ukrajna győzelme, valamint EU- és NATO-tagsága.

A Tagesspiegel viszont úgy értesült, hogy

elsősorban Donald Tusknak van elege a békemisszióból, és maga a lengyel miniszterelnök kéri majd szerdán Brüsszelben, hogy nyíltan beszéljenek a következményekről az uniós nagykövetek találkozóján.

A lap szerint Orbán Viktor alábecsülhette a reakciók hevességét, és a zárt ajtók mögött már tárgyalnak arról, hogy megfosztják Budapestet a tanácsi elnökségtől. A név nélkül nyilatkozó források 15-20 főre teszik azon nagykövetek számát, akik „egyértelmű üzenetet” akarnak küldeni szerdán.

A TVN24-nek Radoslaw Sikorski, Tusk külügyminisztere arra a kérdésre, hogy valóban szóba kerül-e a magyar elnökség lerövidítése, azt felelte, hogy „Magyarország valóban visszaél a bizalmunkkal”.

Forrás: Index, Mandiner

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán