A Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja március 07-én a Székely Szabadság Napja alkalmából megtartotta emlékmenetét és megemlékezését. Az ötletgazda Vass László Istvánnak a Szent István szobornál elmondott beszédét alább kivonatolva közöljük:

„Kedves Barátaim!

…A székely szabadság napja a Székely Nemzeti Tanács 2012. január 6-i határozata alapján minden év március 10-én megtartott emléknap, a székelység összetartozásának napja.

Azért ezt a napot választották, mert 1854. március 10-én végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, a székely vértanúkat. Ők a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Életüket adták a nemzeti önrendelkezésért, ezzel a bátorság és hűség példaképeivé váltak…

Székely Szabadság Napja Emlékmenet Miskolc cöf

…Az emléknappal kapcsolatban elkezdtem érdeklődni, hogy hol csatlakozhatok egy ilyen rendezvényhez és kiderült, hogy a környékünkön közel, távol nincs is ilyen, nem is hallottak róla!

Lévén, hogy sok élő kapcsolatom van Székelyföldön, s minden kapcsolat másik vége egy-egy barátot ér el, ez nagyon rosszul esett és elhatároztam, hogy ez nem maradhat ennyiben, ezért magam kezdtem egy szolidaritási menet szervezésébe…

S, hogy honnan hová?

Nos, az innen nem túl messze lévő valós lakhelyem, mint jelképes Anyaország volt a kiindulópont, s a cél a görömbölyi Templompart-dűlőn lévő valós telkem, mint jelképes Székelyföld volt, ami fogadta a menetemmel tett szimbolikus kéznyújtást, a köszönetet és hálát az egykor hozott áldozatért, tisztelgést a hősök előtt, a szolidaritást most élő barátainkkal, akiket a történelmi igazságtalanság hazájuktól elvéve őket határokon túlra rekesztett.

Székely Szabadság Napja Emlékmenet Miskolc cöf

Úgy tűnik, hogy – ahogy mondani szokták – átment az üzenetem, mert évenként többen lettünk és azért vagyok most is itt, mert bízom benne, hogy egyre többen leszünk, akik nemzettestvérként tekintenek a külhoni magyarokra és, hogy a dolgaink közösek mind a bajban, mind az örömben, mert mi „egy vérből valók vagyunk”!