A magyar emberek szolidaritása itthon és a határon átívelően példa értékű. A keresztény civilizáció jó tanulói vagyunk.

Az élelmiszer-infláció elleni küzdelemnek, mint láttuk, fontos eleme a nyolc alapvető árura alkalmazott ársapka. A gondoskodó állam intézkedése érinti mindazon honfitársunkat, akiknek életkörülménye miatt szüksége van az április 30-ig tartó hatósági árakra. A jobb módúaknak is köszönhetjük, hogy az Európában egyik legmagasabb élelmiszer inflációt megértik, azt elkerülhető
mértékig tolerálják.

Fentiek alapján ellenőrizni szükséges az élelmiszer beszállítók nagy- és kiskereskedelmi üzletláncok árkalkulációit. A élelmiszert vásárlók elvárják, hogy a nálunk töretlenül beruházó külföldi érdekeltségű cégek most velünk „sírjanak”, mert úgy illik, hogy a jövőben is együtt tudjunk kacagni. Ne feledjék, hogy a 9 %-os nyereségadó kuriózum Európában. A nyugati hasonló üzletekben a dolgozók magasabb fizetést kapnak. Az energiaköltségek Magyarországon, a helyzethez képest, alacsonyak.

Fentiek értelmében a vásárlók joggal elvárják a tisztességes kereskedést. Kezdve attól, hogy a magyar árukat továbbra se diszkriminálják, önző árképzéssel, cseles üzleti fogásokkal a több ezer polcon lévő terméknél felejtsék el a „huncutságokat”, azaz az ársapka túlzott kompenzálását.

A nagyban történő árubeszerzés szigorú áralkukra ad lehetőséget. Az élelmiszerlánc minden szereplőjének érdeke a fogyasztás szinten tartása. Az infláció csökkentésében az üzletláncoknak meghatározó szerepe van.

Végezetül a magyarországi ellenzéki pártok felelőtlen kánonjához csatlakozni, vagy éppen Brüsszelben a kivetett átmeneti adók ellen konspirálni, a magyarok többségének nem tetsző út. Egymást megbecsülő szimpátiával, közös akarattal legyőzhetjük a sokszor objektív nehézségeket.

CÖF-CÖKA vezetősége

(Címkép: Getty images)