Nem véletlen mondta Petőfi: ha az angyalokat kiűznék az égből, Diósgyőrbe jönnének lakni. Ezzel a mondattal kezdte Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán a bejegyzését, annak apropóján, hogy Kiss János miniszterelnöki biztossal megtekintették a vár felújítási projektjének főbb állomásait, a már elkészült részeket és áttekintették a következő ütemmel kapcsolatos teendőket.

Mint olvasható: Jó érzés látni, hogy gyermekkorom meghatározó helyszínei nemcsak megújulnak, de évszázadok után újjá is születnek Miskolcon. A rom helyén most ismét vár áll, az építkezés a legnagyobb rendben halad, a miskolciak pedig nemsokára Európa legszebb lovagvárával büszkélkedhetnek majd.

A diósgyőri vár két szint magasságig újra felépült, három torony újjászületett, a palotaszárnyban pedig helyreállították Közép-Európa legnagyobb lovagtermét, a várkápolnát és a királynék lakótermét is.

A jelenleg zajló 2. ütem keretében teljes egészében megtörténik a belső vár és a tornyok teljes rekonstrukciója és visszaépítésre kerül a nyugati híd és elkészül a várterasz és a sziklakert is. A külső várfal egy látogatói sétányon körbejárhatóvá válik, kialakításra kerülnek a vár kapubástyái, és újra épül a középkori konyha. A következő, harmadik ütemben pedig újjászületik a vár körüli vizesárok.

A projekt teljes költségvetése 17 milliárd forint, ebből 15,5 milliárd forintot a magyar kormány finanszíroz, 1,5 milliárdot pedig Miskolc önkormányzata. A projekt finanszírozásban nincs uniós pénz, teljes egészében nemzeti finanszírozású.

Forrás: