A legnagyobbaknak is vannak dilemmáik: olimpikonunkban a londoni ötkarikás játékok után merült fel, hogy kell-e még úsznia.

Folytatja úszókarrierjét Hosszú Katinka, aki a szülés után azzal a céllal állt neki újra edzeni, hogy 2024 nyarán Párizsban a hatodik olimpiáján is ott legyen. A háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és 15-szörös Európa-bajnok sportoló várhatóan jövő április–májusban tér vissza, hogy megküzdjön az ötkarikás részvételért.

Az Indexnek adott interjúban Hosszú Katinka anyasága első hónapjairól elmondta, eleinte egyáltalán nem volt könnyű, de sokat tanult azáltal, hogy rugalmassá vált:

„Az alapvető kihívást az jelenti, hogy élsportolóként lényegében percre pontosan be volt osztva az időm, tudtam előre, mikor mi vár rám, és ez teljesen felborult. Most nem én vagyok az, aki tervez, hogy milyen napom lesz, mi fér bele a programba, mikor mehetek edzeni vagy egyáltalán alszom-e, és ha igen, mennyit” – magyarázta, hozzátéve: az anyaság nagy kaland, de mindezzel együtt elképesztő boldogságként éli meg a kislánya cseperedését.

„Kamília születése után orvosilag hat hétig lett volna elvárt, hogy egyáltalán ne mozogjak, de a vége felé ha óvatosan is, egy picit csaltam. Azóta ma már napi két-három órát fixen tudok edzeni, ami a régi idők akár nyolc-kilenc órás terhelésénél lényegesen kevesebb, de a semminél mégis sokkal több” – mondta Katinka arról, hogy ismét elkezdett edzeni.

„Próbálok minél hamarabb formába lendülni, újra elérni olyan szintre, hogy tudjak versenyezni. A mai napig imádok úszni, az uszoda a másik otthonom, ezt sosem gondoltam másképp, szerintem ez az érzés már az életem végéig elkísér” – vallott érzéseiről az olimpikon, aki szerint

április-május környékén jöhet el a visszatérés pillanata, amikor már nem csak magának méri az időt a medencében.

„Arra készülök, hogy kijussak, látok esélyt a párizsi olimpiára. Szuper lenne, mindent megteszek érte” – mondta Hosszú Katinka, akihez még mindig a 200 és a 400 vegyes áll a legközelebb. „A vegyes az én világom, elég, ha azon belül van egy kis hátúszás. Erre készülök, egyértelműen kijelenthető, a folytatást az motiválja, hogy a párizsi olimpián újra megmutassam magam”.

Az úszónő beszélt a nehézségekről is: „Szerintem minden élsportoló életében vannak nehéz időszakok, nekem ez a londini olimpia után volt, amikor erősen elgondolkodtam, hogy kell-e nekem még úsznom. Azt hiszem, érdemes volt folytatnom”.

Index.hu

Borítókép: Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutama után a 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 24-én.
Forrás: Kovács Tamás / MTI