Visszamenőleg kell megváltoztatni a törvényeket – mondta Márky-Zay Péter Partizán műsorában még a múlt héten. A Fidesz által hozott alaptörvény nem jó, jelenleg egy ex-lex állapot van Magyarországon, vissza kell térni a 2009 előtti törvényekre és alkotmányra. Ennek alapján lehetne visszavenni – szerinte – a Fidesz-közeliek vagyonát. Partizán figyelmeztette, hogy ez iszonyú káoszt teremtene az országban, de az MM mozgalom vezetője kitartott az álláspontja mellett. Nézzük csak ezt az egészet közelebbről!

Nos Márky-Zay, aki azt kommunikálja magáról, hogy ő a kapitalizmusban hisz, hirtelen a kommunizmusba navigálta magát. Talán nem is véletlenül. Ott volt divat ugyanis az einstand.   A fikcióban a„vörös ingesek” alkalmazták a Pál utcai fiúkkal szemben, a valóságban a kommunisták mindenki ellen, akinek magántulajdona volt. Vagyis tökmindegy milyen törvények voltak korábban – itt példaként egy elég rázós dolgot említ: a Nürnbergi-pert, ahol nem a náci törvények szerint ítélkeztek, ergo a mai törvényeket a náci törvényekkel helyezte elég ostoba módon mindjárt párhuzamba – bizonyos jogi furfangokkal az ideiglenes alkotmány segítségével, – melynek alapját az 1949-es kommunista alkotmány adja és még 1989-ben alkották, tehát jóval az első szabad választások előtt – úgy lehet megváltoztatni a teljesen legitim országgyűlés törvényeit visszamenőleg, ahogy tetszik, vagy szeretnék! Csak, hogy – úgymond – legyen mienk a hatalom!

Hát ne legyen! Addig semmiképp sem, míg ilyeneken törik a fejüket. Érdekes, hogy ez a „minden a miénk” kommunista beidegződés még a fiatal, – többek között az Egyesült Államokban is szocializálódott – felvilágosultabb értelmiségben is milyen mély gyökerű. – Mindegy az kérem, hogy törvényesen szerezte, nem voltak jók azok a törvények! Hiába a kétharmaddal megválasztott parlamenti többség hozta és hiába ismerte el a nép a kormány tevékenységét azzal, hogy immár zsinórban harmadszor is megválasztották a Fideszt, ez nem tetszik a „múltat végképp eltörölni” szándékozó ellenzéknek.

Fentiekből is látszik, hogy az Apró-Gyurcsány hagyományok milyen mágneses teret hoztak létre a többféle értéket az einstandra cserélni szándékozó pártokban. Már alig hallani valamiféle érték-alapú, a demokratikus alapvetést tisztelő motivációkról, csak a „Tied a gyár, magadnak dolgozol” csillogó ideákról, melyek mögött tudjuk, hogy micsoda sötét rezsim állt.

Az is kiderült az interjúból, hogy  a történelemből jól ismert, szalámizós zsarolási perspektívák mentén szerveződik az „egységes ellenzék”.  Ebben szerepet játszik az egzisztenciális, a politikai, sőt a bűncselekmény-közeli zsarolás is, a „ha nem tartasz velünk, kimaradsz” elve. Sőt áruló leszel! (Lásd Rákosi koncepciós pereit a sajátjai ellen is!) Meg fog venni az Orbán és átállsz majd a Pál utcaiakhoz! Még egy kis antiszemita felhang is van, mert a Vonát váltó Jakab zsidó származású – Márky-Zay szerint – és cigány iskolákban tanított. Általa tehát a radikalizmusából kivetkőzött Jobbik már sokkal inkább tekinthető a baloldal számára komilfónak? Ebbe bele se gondoljunk!

Szóval a korábban a Fidesszel szimpatizáló Márky-Zay, most a vörösingesek között áll. Akik ugye megfürdették a Füvész-kert hideg tavában Nemecseket, majd megkérdezték tőle jó volt-e. Nemecsek így válaszolt: „ Jó volt, sokkal jobb volt, mint a parton állni, és kinevetni engem. Inkább … Inkább fojtsatok vízbe, és verjetek agyon, de én ugyan nem leszek áruló, mint valaki, aki ott áll, ni… ott…

Aztán Áts Feri a vörösingesek vezére vigyázz-t vezényelt Nemecseknek, aki szabadon távozott. Gerébé maradt a szégyen. Nem szeretik sehol az árulókat. Még az einstandoló fiúk sem!

A beszélgetés megtekinthető: itt