Új platform a tudománynak, új intézmény az akadémiai életnek – a lengyel Ordo Iuris és az Alapjogokért Központ közösen indítja útjára európai szintű projektjét, amely a konzervatív ébredés motorja lesz. A Mandiner interjút készített Tymoteusz Zych-kel, az Ordo Iuris alelnökével. Ebből idézünk néhány gondolatot:

“Azok a civilek, azok a szervezetek, amelyek a konzervatív, értékeken és örökségen alapuló Európa koncepcióján dolgoznak nem rendelkeznek nemzetközi hálózattal, ez pedig hamarosan megváltozik az együttműködésünk nyomán. (…)

Egy konstruktív ellenzék van születőben. Napjainkban a civil szervezetek és NGO hálózatok nagyrésze nem képviseli az egész társadalmunkat, csak egy szélsőséges narratívát építenek, ennek véget kell vetni. Nagyon sok szövetségest találtunk mind Nyugat-Európában, mind Közép-Európában, a következő hetekben nyilvánosak lesznek a nevek. Általánosságban elmondható, hogy nyugaton nagyon sokan vallják a konzervatív értékeket, sok a szervezet és a tömörülés, azonban eddig nem volt példa európai szintű együttműködésre közöttük – ezt a szintet kell meglépni, nem hagyhatjuk egyedül egymást.(…)

Eljött az idő, hogy egy olyan párhuzamos politikai hálózatot építsünk ki, amely egyesíti a konzervatív Európa erejét és értékeken alapszik. Az ébredés megkezdődött, mindenki szeretne együttműködni, közösen építkezni – a legfontosabb pedig ennek az építkezésnek az akadémiai, tudományos háttere. (…)

A pártpolitikában bármikor jöhetnek változások, nekünk azonban az a célunk, hogy intellektuális keretet adjunk a politikának. A baloldali posztmodern neomarxizmus intézményi háttere nagyon stabil, szoros szövetségben dolgozik az aktuálpolitika pártjaival, szinte minden területet meghódított.

Ezt kell ellensúlyozni, stabilitást kell teremteni a konzervatív politikának és nyomást kell helyezni a politikusokra, hogy az értékek és a közérdek mentén munkálkodjanak. Célunk egy új, varsói székhelyű intézmény felállítása, amely kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkezik,

A cikk teljes terjedelmében itt olvasható el.
Kép: Magyar Hírlap